Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

29 Iun. 2020 / 14:49

Autorităţile iniţiază negocierile privind creditul rusesc

Vor ţine cont de recomandările Curţii Constituţionale. Autorităţile anunţă că iniţiază în această săptămână procedura de renegociere a acordului privind creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro. Totuşi, pentru a exclude posibilele riscuri de contestare a documentului, acesta va fi discutat pe mai multe platforme instituţionale, relatează Moldova 1.

„În această săptămână va fi iniţiată procedura conform legislaţiei Republicii Moldova. Procedura prevede implicarea Parlamentului, după aceea semnarea unui decret de către preşedintele ţării de iniţiere a negocierilor, după care toate procedurile la nivel de Guvern. Vom face tot posibilul să ţinem cont şi de obiecţiile care au fost anterior la procedura de rectificare de aprobare a acestui acord de împrumut”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

La începutul acestui an, Republica Moldova a semnat un acord de credit cu Federaţia Rusă în valoare de 200 de milioane de euro. Documentul a fost ratificat în Parlament, însă Curtea Constituţională l-a declarat neconstituţional. Decizia a fost luată de magistraţi în data de 7 mai după ce Înalta Curte a fost sesizată de unele partide din opoziţia parlamentară care au invocat riscuri în ceea ce priveşte garantarea creditelor. Dacă va fi aprobat, banii din creditul rusesc ar urma să acopere o parte din chetuielile pentru repararea infrastructurii rutiere, dar şi pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Comentarii