Un nou caz de incompatibilitate a funcțiilor la Criuleni // Șeful Inspecției ecologice a ajuns consilier raional

Julieta Savițchi
29/06/2020

Șeful Inspecției ecologice din raionul Criuleni, Ion Guzun, deține de câteva luni și mandatul de consilier raional. Conform legislației cele două funcții sunt incompatibile, iar funcționarul este obligat să renunțe la una dintre funcții. Ion Guzun susține că nu a încălcat regimul de incompatibilitate a funcțiilor, în timp ce experții afirmă contrariul. Cazul ne-a fost comunicat pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md.

Ion Guzun este șef al Inspecției ecologice a raionului Criuleni începând cu 16 octombrie 2018. La 6 martie 2020, Guzun a intrat în posesia mandatului de consilier raional, declarându-se neafiliat politic.

Întrebat de reporterii portalului Anticoruptie.md dacă va renunța la funcție sau la mandatul de ales local, Ion Guzun a declarat că le va păstra pe ambele. „Inspecția ecologică raională se află în subordinea Ministerului Agriculturii, dar nu a consiliului raional. Deci, nu poate fi vorba de incompatibilitatea funcțiilor”, ne-a declarat funcționarul.

Stela Pavlov, expertă anticorupție, susține contrariul. „Conform articolului 19 al Legii 16/2008 privind confictul de interese, incompatibilităţile privind funcţiile publice sunt cele stabilite prin Constituţia Republicii Moldova, prin legile ce reglementează activitatea autorităţilor publice în care persoanele ce deţin funcţii de demnitate publică sau funcţii publice îşi desfăşoară activitatea, prin legislaţia în domeniul serviciului public, prin legile privind statutul alesului local, privind administraţia publică locală. În acest context, articolul 7 din Legea 768/2000 privind statutul alesului local, prevede că mandatul alesului local este incompatibil cu calitatea de funcţionar public, iar conform articolului 8 din aceeași lege, în cazul în care alesul local se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la articolul 7, acesta va demisiona din funcţia incompatibilă cu mandatul deţinut sau îşi va depune mandatul în termen de 30 de zile de la apariţia incompatibilităţii”, ne-a declarat experta.

Victor Moloșag, șeful Serviciului cooperare și relații cu publicul din cadrul ANI, a declarat că încălcarea regimului de incompatibilitate a funcțiilor poate fi constatat doar de inspectorii de integritate. Potrivit lui Moloșag, sunt incompatibile funcțiile care sunt supuse declarării averilor și conflictelor de interese.

Amintim că la 21 mai, ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către vicepreședintele raionului Criuleni, Roman Onica. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, începând cu luna decembrie 2019, exercitând timp de mai multe luni funcția de vicepreședinte al raionului, concomitent cu mandatul de consilier în unul din consiliile locale ale raionului Criuleni.

Portalul Anticoruptie.md a scris despre faptul că doi funcționari publici din raionul Criuleni au încălcat pe parcursul câtorva luni regimul de incompatibilitate a funcțiilor, deținând în același timp și mandate de consilieri raionali. Este vorba despre Oleg Ogor, vicepreședintele raionului Criuleni, și Ala Ungurean, șefa Direcției Educație a raionului Criuleni.

Confom legislației, după rămânerea definitivă a actului de constatare a încălcării regimului de incompatibilitate a funcțiilor, persoana supusă controlului urmează a fi decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de trei ani.

De asemenea, persoana supusă controlului va fi înscrisă în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, ținut de Autoritatea Națională de Integritate.

Julieta Savițchi
29/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii