Japonia va acorda Republicii Moldova un împrumut de 18,7 mln de dolari și un grant de 400 mii de dolari

Loredana Garaz
29/06/2020
mfa.gov.md

Japonia va acorda Republicii Moldova un împrumut de 18,7 milioane de dolari pentru modernizarea tehnicii şi a echipamentului agricol și un grant în valoare de aproximativ 400 de mii de dolari, destinat îmbunătăţirii echipamentului de digitizare a publicațiilor Bibliotecii Naţionale. Împrumutul este acordat pentru un temen de 40 de ani, cu o rată anuală a dobânzii de 0,1% şi o perioadă de graţie de 12 ani. Guvernele Japoniei și al Moldovei au semnat luni două acorduri în acest sens.  

„Dorim ca tehnica agricolă performantă achiziţionată prin această asistenţă să fie utilizată în cea mai eficientă manieră de către fermierii din Republica Moldova. Al doilea proiect vine să  contribuie la rezervarea patrimoniului cultural al Republicii Moldova, care este atât de bogat. Japonia va oferi o donaţie pentru procurarea unor sisteme de echipamente şi soluţii tehnice pentru digitalizarea fondului Biblioteci Naţionale şi a altor instituții de profil”, a menționat Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, în cadrul ceremoniei de semnare a celor două acorduri.

La Biblioteca Națională vor fi transcrie în format digital volume de cărți, lucrări de artă, hărți, înregistrări audio/video  din colecția care reprezintă circa 2,5 milioane unități. Aportul Guvernului japonez va permite păstrarea îndelungată a resurselor culturale și istorice ale moștenirii culturale naționale și lărgirea accesului cetățenilor la informaţii prin achiziționarea echipamentului modern.

Cele două acorduri vor fi puse în practică de ministerele  Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și al Educației, Culturii și Cercetării.

„Japonia este un prieten de nădejde şi de încredere al Republicii Moldova. Sunt convins că întreţinerea unui dialog politic intern va stimula şi pe viitor relaţia noastră multidimensională, va asigura o circulaţie mai mare a oamenilor de afaceri şi a turiştilor, va spori schimburile universitare şi va crea mai multe oportunităţi pentru inovare”, a menţionat  Oleg Țulea, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Loredana Garaz
29/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii