‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInstrucțiune pentru reducerea la minimum a riscului răspândirii COVID-19 în cadrul gospodăriilor agricole

Instrucțiune pentru reducerea la minimum a riscului răspândirii COVID-19 în cadrul gospodăriilor agricole

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Întreprinderile cărora li se permite să își continue activitatea în perioada pandemiei, trebuie să dispună de procese pentru a se asigura că își protejează lucrătorii, iar Guvernul a precizat că întreprinderile care nu își protejează personalul vor fi obligate să înceteze să funcționeze.

Pentru personalul care activează în câmp sau spații de manipulare este o provocare deoarece se deplasează de la un loc la altul. Guvernul și Ministerul Sănătății publică zilnic informații actualizate privind COVID-19. Trebuie să vă asigurați că sunteți familiarizați cu deciziile autorităților și prezenta instrucțiune, care include bune
practici în domeniu. Este important de menționat pentru tot personalul dumneavoastră că aceste reguli sunt esențiale și trebuie respectate.

Rețineți, nu tot personalul dumneavoastră poate vorbi limba română și nu toți pot fi la curent cu deciziile autorităților.

Managerii care activează în livadă (producători sau contractori din afara întreprinderii) trebuie să se asigure că toți angajații sunt conștienți și îndeplinesc cerințele guvernamentale și recomandările Instrucțiunii privind Bunele Practice Agricole, precum și cerințele generale privind securitatea și sănătatea în muncă. Managerii sunt responsabili pentru elaborarea și implementarea instrucțiunilor de securitate și sănătate în muncă din cadrul organizației.

Actualizați instrucțiunile de igienă a personalului și înregistrările la locul de muncă și instalați semne și/sau pictograme pentru informarea personalului.

Protejarea lucrătorilor vulnerabili

‹ adv ›

Persoanele cu vârsta de peste 63 de ani, precum și cele cu sănătatea precară pot fi expuse riscului COVID19. Guvernul impune angajatorilor să se asigure că aceste persoane rămân acasă.

Cerințele față de personal până la angajarea în câmpul muncii

  • Tuturor potențialilor lucrători noi trebuie să li se solicite istoricul de călătorie în ultimele 14 zile;
  • Niciun lucrător care a revenit în țară în ultimele 14 zile nu trebuie să fie admis la serviciu;
  • Niciun lucrător nu ar trebui să fie angajat dacă nu a respectat autoizolarea necesară;
  • Toți potențialii lucrători ar trebui să fie întrebați dacă au semne de boală;
  • Niciun lucrător cu vârsta de peste 63 de ani sau lucrător cu sistem imunitar compromis nu trebuie să fie angajat în timpul perioadei de pandemie COVID-19;
  • Asigurați-vă că personalul nu vine la locul de muncă în cazul în care are dureri de gât, rinoree, febră, tuse persistente sau au probleme de respirație. În cazul în care, totuși, sosesc la locul de muncă, persoanele care prezintă oricare dintre aceste simptome trebuie izolate de alți angajați și trebuie solicitată asistența medicală la 112.

La intrare în livadă, spații de manipulare și ambalare

‹ adv ›
  • Numai personalul autorizat de conducere trebuie să fie prezent în orice moment în livadă (vizitatorilor le va fi limitat accesul).
  • Toți producătorii trebuie să mențină înregistrări ale personalului prezent în fiecare câmp, conform fișei de pontaj.
  • La intrare în livadă sau câmp lucrătorii sau vizitatorii trebuie verificați privind semnele de boală și dacă se confirmă, trebuie să fie restricționată intrarea.
  • La începutul zilei de muncă, la prânz și la finele zilei de muncă, toți lucrătorii trebuie să fie verificați dacă au semne de boală, iar rezultatele sunt înregistrate în Anexa 6.
  • Înregistrați datele de contact, ora de intrare și de ieșire a tuturor și personalului tranzitoriu cum ar fi șoferii de camioane.
  • Personalul trebuie familiarizat cu protocoalele de prevenire a răspândirii COVID-19.
  • Tot personalul tranzitoriu (cum ar fi șoferii de camioane) trebuie obligat să rămână în vehicule cât mai mult posibil.
  • Trebuie să existe o separare clară a vehiculelor, a timpului pentru pauze de masă și a spațiilor de lucru, cu scopul de a asigura menținerea unei distanțe de 2 metri între lucrători.

Respectați bunele practici de igienă

  • Producătorii sunt responsabili pentru asigurarea cu instalații adecvate de spălare a mâinilor. În cadrul livezilor, podgoriilor etc. trebuie să fie disponibile în preajma locurilor de muncă instalații de spălare a mâinilor. În cazul în care nu sunt asigurate cu instalații de spălare a mâinilor, echipele de lucrători implicate în activități de pre-recoltare, recoltare și alte procese de producere nu trebuie implicate în lucru până când nu vor fi disponibile instalații adecvate de spălare a mâinilor.
  • Asigurați-vă că tot personalul respectă regulile de spălare pe mâini atunci când ajung la locul de muncă; înainte de a începe lucrul; în procesul de prelucrare; la trecerea de la manipularea produselor primare la produse finite; înainte de a îmbrăca mănușile sau la schimbarea lor; după frecventarea toaletei; după strănut, tușit sau utilizarea băsmăluței; după atingerea părului, feței sau corpului; după fumat, servirea alimentelor, băut sau masticarea gumei sau tutunului; după orice fel de activități de curățare așa ca: măturatul, spălatul podelelor; după manipularea gunoiului; după numărarea banilor; în orice timp când mâinile sunt murdare.
  • Spălarea mâinilor se efectuează cu săpun și apă sau cu alți detergenți ce conțin un agent antiseptic.
  • Spălarea mâinilor trebuie să dureze minimum 20 de secunde prin frecare viguroasă cu apă și săpun.
  • După spălare, mâinile trebuie uscate cu ajutorul unui prosop de hârtie.
  • Informați personalul că trebuie să strănute sau să tușească întru-un șervețel sau în pliul cotului.
  • Atenționați-i să nu acopere gura cu mâna când tușesc sau strănută. Cereți-le să arunce șervețelul utilizat direct într-un sac de gunoi și asigurați-vă că personalul se spală pe mâini după utilizare.
  • Încurajați personalul să nu atingă fața, nasul, gura etc.

Tot personalul bolnav trebuie să plece acasă imediat

  • Asigurați-vă foarte bine că personalul nu vine la locul de muncă în cazul în care are dureri de gât, rinoree, febră, tuse persistente sau au probleme de respirație.
  • Orice persoană care este bolnavă trebuie să părăsească imediat locul de muncă și să meargă acasă.
  • Ea nu trebuie să vină în contact cu alte persoane. Dacă a folosit WC-ul, acesta trebuie igienizat și orice alt echipament, facilitate pe care a folosit-o.
  • În cazul în care un membru din personal este bolnav și pleacă acasă, asigurați-vă că este informat că
  • trebuie să plece direct acasă.
  • În cazul în care acest angajat locuiește cu alți membri în cadrul gospodăriei, atunci Managementul trebuie să ia în considerare modul în care acestea trebuie să fie izolat.
  • Verificați cum acest bolnav a ajuns acasă și, dacă acesta a fost transportat cu alți angajați veniți la muncă, asigurați-vă că au ajuns acasă în siguranță.
  • Încurajați orice persoană bolnavă care merge acasă să nu vină la muncă atât timp cât este bolnavă, să contacteze medicul de familie sau să sune la linia de sănătate COVID-19 pentru a discuta despre simptomele pe care le are.
  • Solicitați personalului bolnav să vă informeze imediat dacă este diagnosticat cu COVID-19.
  • Personalul care a fost bolnav nu trebuie să vină la muncă fără certificat medical, care confirmă că este sănătos și poate continua să lucreze în cadrul gospodăriei.

Mențineți o distanță sigură între personal

Regulamentele obligă angajatorii care activează în perioada codului roșu la nivel național în legătură cu situația epidemiologică privind infecția cu COVID-19 să mențină o distanță socială de 2 metri între lucrători.

Înregistrări

Capacitatea de a urmări fiecare caz de COVID-19 diagnosticat este esențială, iar Guvernul a solicitat de la angajatori să mențină înregistrări a persoanelor care se află la muncă în fiecare zi.

Igiena spațiilor și a echipamentelor

Asigurați-vă că toate echipamentele și suprafețele atinse de personal sunt curățate în mod regulat cu detergenți și dezinfectanți aprobați la nivel național.

Comunicarea riscurilor și a bunelor practici la tot personalul

Fiind un serviciu esențial, lucrătorilor agricoli li se permite să lucreze, dar aceștia trebuie să respecte toate cerințele prezentei instrucțiuni, atât la locul de muncă cât și la domiciliu. Trebuie să oferiți informații personalului cu privire la cerințele guvernamentale care se aplică în afara locului de muncă (vezi Anexa 10).

Acțiuni întreprinse în cazul în care o persoană este diagnosticată cu COVID-19 sau este suspectată la COVID-19

Este important să educăm și să informăm lucrătorii pe care îi monitorizăm despre obligațiile lor de notificare în legătură cu o potențială boală. Dacă cineva se simte rău, sau un membru al familiei este bolnav, sau a fost în contact cu cineva bolnav, acesta ar trebui să solicite în primul rând sfatul medicului de familie. În plus, ei trebuie să notifice Managerul gospodăriei.

Toate recomandările și regulile pot fi analizate pe acest link.

Recomandările au fost realizate de către specialiștii proiectului USAID/APM.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›