icon

Premierul a examinat riscurile de inundație în raionul Ștefan-Vodă

28-06-2020 18:35
2,132

Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat satul Cioburciu, Ștefan-Vodă, pentru a examina mersul lucrărilor de prevenire a inundațiilor. Autoritățile locale au început întărirea digurilor de protecție pe o lungime de 4 km. IGSU prognozează o creștere a apei în regiune de 80 cm. Digul construit va permite protejarea satului de inundații.

 

Lucrări de fortificare a digurilor de protecție au început și în satele Răscăieți, Talmaza și Olănești, amplasate pe malul râului Nistru. În s. Răscăieți, specialiștii prognozează o creștere a nivelului apei de 1,5 metri. În cazul în care digul nu va rezista, riscă să fie inundate 75 de gospodării și 500 de hectare de teren agricol. Localnicii s-au mobilizat activ și au crescut înălțimea digurilor, amplasând peste o mie de saci cu nisip. Potrivit calculelor, nivelul ridicat de apă din Anenii Noi ar putea ajunge în Răscăieți în decurs de 2-3 zile. Salvatorii din cadrul IGSU vor staționa în zonă până va trece viitura, iar în caz de necesitate va fi atrasă armata și carabinierii.

 

Conducerea IGSU a menționat că nivelul apei în râuri a crescut nu din cauza ploilor abundente, dar din cauza precipitațiilor în munții Carpați, revărsate în râurile Prut și Nistru. Premierul a chemat populația să se mobilizeze și să păstreze digurile de protecție. „Este necesar de consolidat infrastructura digurilor de la Naslavcea până la Palanca. Ne propunem să alocăm din bugetul pentru anul 2021 mijloace bănești pentru reparația digurilor”, a spus premierul.

 

Ion Chicu a mers și în localitatea Crocmaz din Ștefan-Vodă, unde apa a crescut cu un metru. Iar dacă cedează digul, vor fi inundate casele din sat. Specialiștii au prognozat că apa aici se va mai ridica cu 1,5 metri. Digul construit dispune de o rezervă pentru a nu permite inundarea. Pentru a evita viitura, sunt întărite punctele slabe ale construcției. Autoritățile publice locale dispun de materiale suficiente pentru întărirea digului. A fost inspectată situația până la Olănești, unde nu s-au înregistrat pericole de inundație.

 

Premierul a apreciat intervenția autorităților publice locale orientată spre prevenirea inundațiilor și a discutat cu primarii despre necesitățile care le confruntă, fiind menționată importanța reparației drumurilor locale. Deși Guvernul, în acest an, se confruntă cu pandemia provocată de Covid-19,  nu a redus cheltuielile alocate pentru reparația drumurilor. „Nu renunțăm la proiectul de reabilitare a  drumurilor. Înțelegem că aceasta va permite dezvoltarea economiei. Dacă nu reparăm drumurile, nu avem șanse să oprim exodul oamenilor”,a conchis premierul.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31