Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

26 Iun. 2020 / 13:48

În timpul pandemiei, moldovenii au transferat de peste hotare mai mulţi bani

În pofida pandemiei, în primele cinci luni ale anului, moldovenii au primit mai mulţi bani de peste hotare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) arată că în această perioadă au fost transferate aproape 504 milioane de dolari, în comparaţie cu 487 de milioane de dolari sau o creştere de trei la sută. În acelaşi timp, experţii bancari sunt sceptici că în urmatoarele luni moldovenii de peste hotare vor trimite tot atât de mulţi bani, relatează Moldova 1.

Chiar dacă în martie şi aprilie a avut loc o scădere cu aproape zece la sută a transferurilor, în mai creşterea a fost semnificativă, de aproape 25 la sută, până la 135 de milioane de dolari. Potrivit datelor Bancii Naţionale, 50 la sută din remitenţe au venit din ţările UE.

„Creşterea în cauză ar putea avea mai multe explicaţii, inclusiv că în condiţiile de resticţii de circulaţie au ales să transmită banii în ţară prin intermediul sistemelor de plăţi, decât prin alte metode, adică în numerar. De asemenea,  în situaţia de pandemie, un factor ar putea fi şi solidarizarea pronunţată cu membrii famiiliilor rămaşi în ţară”, a menţionat Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al BNM. 

În distribuţia pe state, cei mai mulţi bani au venit în Moldova din Israel, Italia, Rusia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Franţa şi SUA.

În acelaşi timp, experţii bancari spun că pandemia a afectat destul de grav economiile acestor ţări, iar asta va aduce după sine şi venituri mai mici pentru moldvenii aflaţi la muncă peste hotare, dar şi pentru că mulţi şi-au pierdut locul de muncă şi au revenit în ţară. 

„Principalele ţări de provenienţă a banilor, remitenţelor este în primul rând UE, cu toate că avem o diminuare din spaţiul UE din cauza Brexit-ului. Este o uşoară scădere şi ne dăm bine seama că foarte multe persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova au revenit în ţară. Nu uităm că o bună parte a remitenţelor sunt pentru consumul casnic, pentru ajutorarea acelor pături nevoiaşe care sunt la sate, la oraşe, care sunt benefice astăzi şi într-un fel sau altul salvează situatia”, a declarat Dumitru Rusu, preşedintele Ligii Bancherilor.

Moldovenii spun că, de la începutul pandemiei doar în cele mai critice momente au apelat la ajutorul rudelor de peste hotare. 

„Am fiică în America, în orasul Orlando. Îmi trimite bani, dar eu nu-i primesc. Eu mă descurc singur aici, îmi ajunge”;

„De la copii nu cer că au şi ei problemele lor. Sunt în Chicago şi în Londra”;

„În perioada pandemiei chiar am avut un transfer de peste hotare. Mai ales în perioada pandemiei e foarte greu să-ţi găseşti un loc de muncă bine plătit”, spun oamenii.

Datele BNM arată că peste 60 la sută din transferurile din perioada ianuarie-mai au fost în euro, urmate de cele în dolari - 37 la sută şi ruble ruseşti – aproape doi la sută.

 

Comentarii