Ministrul Justiției va cere investigarea acțiunilor judecătorilor și procurorului din dosarul luptătorilor K1, acuzați de omor, dar achitați: „ Acest caz confirmă că domeniul încă e grav bolnav”

Verdictul Judecătoriei Chișinău, cu privire la achitarea celor doi luptătorii K1, confirmă că domeniul justiției este grav bolnav, susține ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, potrivit căruia cei doi au fost „scoși de justiția moldovenească basma curată”. Oficialul a anunțat că va sesiza organele disciplinare a judecătorilor și a procurorilor pentru verificarea acțiunilor judecătorului și procurorului de caz și se arată convins că procuratura va contesta sentința.

Foto: UNIMEDIA

„Cazul celor doi inculpați - luptători K1, scoși de justiția moldovenească basma curată, confirmă că domeniul încă e grav bolnav. Desigur, în calitate de ministru voi sesiza organele disciplinare a judecătorilor și a procurorilor pentru verificarea acțiunilor judecătorului și procurorului de caz. Sunt convins că procuratura va contesta sentința pronunțată de judecător. Probabil vor urma verificări asupra corectitudinii instrumentării cazului. Dar asta este puțin”, a scris într-o postare pe facebook ministrul.

Totodată, a făcut un apel către politiceni să renunțe la interesele politice de grup la subiectul justiției și precizează că este gata să promoveze un concept care să aibă consens politic.

„Avem nevoie urgentă de schimbări în justiție. Asta presupune că politicienii trebuie să fie înțelepți și să-și consolideze eforturile, să renunțe la interesele politice de grup la subiectul justiției. Clasa politică concentrată pe conflictele politice de grup permite justiției să se abată de la misiunea setată. De asta oamenii egal nu cred în politicieni și justiție. Parcurgem o perioadă sensibilă din punct de vedere politic, vin alegerile, și politicienii nu se pot ridica de-asupra egoismului personal și nu se concentrează pe problemele reale ale societății. Chem politicienii la mobilizare și colaborare pe domeniul justiției, dacă vrem să schimbăm lucrurile. Deseori mă prind la gîndul că partenerii noștri de dezvoltare își doresc schimbarea lucrurilor pe justiție mai mult decît clasa noastră politică. Acționăm doar sub presiune, dar nici atunci nu foarte bine. În analize reieșim din rea-credință. Mereu credem că toți ne vor răul, căutăm vinovatul pentru incapacitatea noastră de a comunica și colabora. Urmărim doar dividende electorale. Stimați politicieni, poate e timpul să lăsăm la o parte conflictele și să transmitem un mesaj clar justiției că în Parlament există suficientă voință politică pentru a curăța sistemul judecătoresc de persoane străine acestui domeniu? Sunt gata să promovez orice concept care are consens politic și public larg și asta voi face”, a mai scris oficialul.

Amintim că ieri, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a anunțat verdictul celor doi, astfel că Unul dintre luptătorii K1 a fost achitat în totalitate, iar celălalt – achitat parțial și condamnat la o amendă simbolică pentru un singur capăt de acuzare – „huliganism”.


Pub