Experți în drept vor examina decizia de achitare a celor doi luptători K1, acuzați de omor. Dodon: „Din așa decizii se poate înțelege că justiția poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoane care ucid”

Un grup de experți în drept va examina decizia instanței de achitare a celor doi luptători K1, bănuiți de omor, iar rezultatele vor fi prezentate cetățenilor și instituțiilor care gestionează astfel de cazuri. Anunțul a fost făcut de șeful statului, într-o postare pe pagina sa de Facebook, precizând că va insista pe o reexaminare profesionistă, iar în cazul depistării neregulilor în instrumentarea cazului, persoanele responsabile vor fi „obligate să intervină și să repună lucrurile în legalitate”.

Foto: anticorupție.md

„Ca cetățean, dar și ca tată al trei băieți, am fost puternic afectat emoțional de vestea uciderii în bătăi a unui tânăr în fața unui club de noapte în urmă cu 2 ani. Am urmărit mersul anchetei din informațiile apărute în spațiul public, iar ieri am aflat cu stupoare că doi dintre sportivii acuzați de săvârșirea acelei crime au fost achitați.

Nu sunt jurist, nu mă voi expune juridic, dar cred că pentru orice om imaginile de pe camerele de supraveghere cu altercația în care tânărul a fost ucis în bătaie arată ca o dovadă incriminatorie foarte serioasă. Instanța a decis altfel...

Această decizie a creat, pe bună dreptate, indignare și consider că lucrurile trebuie clarificate, astfel încât cu toții să aflăm care sunt argumentele care au dus la achitarea celor doi. În același timp, cazul trebuie lămurit juridic, nu să devină un subiect de manipulări, de acuzații populiste sau electorale”, a scris într-o postare șeful statului.

În context a mai menționat că în calitate de președinte nu poate să intervină în vreun fel în actul de justiție, dar va face demersurile care îi stau în putință.

„Ceea ce mi se pare îngrijorător este exemplul periculos pe care îl poate genera o astfel de decizie, din care se poate înțelege că justiția poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoane care ucid. De aceea, acest caz este unul care trebuie lămurit în mod obiectiv și credibil pentru fiecare cetățean.

Ca Președinte al țării nu am atribuții să intervin în vreun fel în actul de justiție, dar pot să fac demersuri care să aducă mai multă claritate în societate atunci când există un astfel de caz controversat. De aceea, voi împuternici experți în drept cu mare experiență să studieze motivarea și partea probatorie ale sentinței, și în cel mai scurt timp să-mi prezinte părerea lor competentă în ceea ce privește elementele care au dus la achitarea celor doi bănuiți. Voi prezenta apoi aceste concluzii cetățenilor și instituțiilor care trebuie să gestioneze astfel de situații. Dacă vor fi depistate nereguli în instrumentarea acestui caz, ele sunt obligate să intervină și să repună lucrurile în legalitate, iar eu voi insista pe o reexaminare a cazului într-un mod profesionist și responsabil”, a mai adăugat Dodon.

Amintim că ieri, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a anunțat verdictul celor doi, astfel că Unul dintre luptătorii K1 a fost achitat în totalitate, iar celălalt – achitat parțial și condamnat la o amendă simbolică pentru un singur capăt de acuzare – „huliganism”.


Pub