Linkuri accesibilitate

Militanți talibani, plătiți de Rusia să ucidă militari americani


Serviciul de spionaj militar GRU ar fi oferit bani militanților talibani, pentru a omorî soldați americani.
Serviciul de spionaj militar GRU ar fi oferit bani militanților talibani, pentru a omorî soldați americani.

Oficiali ai serviciilor secrete americane au arătat că serviciul secret militar al Rusiei (GRU) ar fi plătit militanți talibani să ucidă forțe americane și ale coaliției din Afganistan, conform New York Times.

Oficiali americani au declarat că o unitate secretă a serviciului secret militar al Rusiei (GRU), care a fost implicat în tentative de asasinat în Europa, a oferit în 2019 recompense pentru atacuri asupra trupelor coaliției conduse de SUA în Afganistan, arată New York Times.

Ambasada Rusiei la Washington a respins acuzațiile, caracterizându-le drept „lipsite de temei și anonime”. „În absența unor motive de a da vina pe ruși, New York Times inventează noi știri false”, a susținut ambasada Rusiei, într-un mesaj postat pe Twitter. Ambasada a mai arătat că Rusia cooperează cu SUA în procesul de pace din Afganistan, dar și pe problemele din Siria, Coreea de Nord, Venezuela sau Iran.

Publicația a arătat că președintele Donald Trump a primit aceste informații încă din luna martie, dar până acum nu s-a luat o decizie legată de vreo reacție.

Militanți legați de talibani sau „elemente criminale înarmate, asociate îndeaproape cu aceștia”, au primit o parte din bani, arată New York Times, însă nu este clar dacă există o legătură între uciderea a 20 de militari americani în Afganistan, în 2019, și aceste plăți făcute de Rusia.

Informațiile se bazează pe interogatoriile la care au fost supuși militanți și infractori din Afganistan.

Oficialii care au vorbit cu New York Times nu sunt siguri la ce nivel al conducerii Rusiei a primit aprobare această operațiune secretă și care ar fi scopul ei final. Unii oficiali au speculat că ar putea fi vorba de o replică a Rusiei pentru o luptă din 2018, din Siria, când militarii americani au ucis niște mercenari ruși. O altă variantă ar fi că intenția Rusiei este de a face viața grea forțelor americane din Afganistan.

În timpul războiului purtat de fosta Uniune Sovietică în Afganistan, în anii 80, SUA i-au sprijinit pe afgani și pe unii militanți străini să provoace complicații militarilor ruși.

XS
SM
MD
LG