„Justiția moldovenească e grav bolnavă.” Reacția ministrului justiției, Fadei Nagacevschi, la achitarea celor doi luptători K1 acuzați de omorul unui tânăr

fadei

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu o reacție după ce doi luptători K1, care ar fi ucis în bătaie un tânăr, au fost achitați. Ministrul menționează că justiția moldovenească e grav bolnavă și este sigur că procuratura va contesta decizia judecătorului.

„Cazul celor doi inculpați luptători K1, scoși de justiția moldovenească basma curată, confirmă că domeniul încă e grav bolnav.
Desigur, în calitate de ministru voi sesiza organele disciplinare ale judecătorilor și ale procurorilor pentru verificarea acțiunilor judecătorului și ale procurorului de caz.

Sunt convins că procuratura va contesta sentința pronunțată de judecător. Probabil vor urma verificări asupra corectitudinii instrumentării cazului. Dar asta este puțin. Avem nevoie urgentă de schimbări în justiție.

Asta presupune că politicienii trebuie să fie înțelepți și să-și consolideze eforturile, să renunțe la interesele politice de grup la subiectul justiției. Clasa politică concentrată pe conflictele politice de grup permite justiției să se abată de la misiunea setată. De asta, oamenii în mod egal nu cred în politicieni și nici în justiție.

Parcurgem o perioadă sensibilă din punct de vedere politic, vin alegerile și politicienii nu se pot ridica deasupra egoismului personal și nu se concentrează pe problemele reale ale societății. Chem politicienii la mobilizare și la colaborare pe domeniul justiției dacă vrem să schimbăm lucrurile.

Deseori, mă prind la gândul că partenerii noștri de dezvoltare își doresc schimbarea lucrurilor în justiție mai mult decât clasa noastră politică. Acționăm doar sub presiune, dar nici atunci nu foarte bine. În analize reieșim din rea-credință. Mereu credem că toți ne vor răul, căutăm vinovatul pentru incapacitatea noastră de a comunica și colabora.

Urmărim doar dividende electorale. Stimați politicieni, poate e timpul să lăsăm la o parte conflictele și să transmitem un mesaj clar justiției că în parlament există suficientă voință politică pentru a curăța sistemul judecătoresc de persoane străine acestui domeniu? Sunt gata să promovez orice concept care are consens politic și public larg și asta voi face”, scrie Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Președintele țării, Igor Dodon, de asemenea a venit cu o reacție în acest sens. Acesta spune că a fost puternic afectat emoțional de vestea uciderii în bătăi a unui tânăr în fața unui club de noapte în urmă cu doi ani și a urmărit mersul anchetei din informațiile apărute în spațiul public.

„Nu sunt jurist, nu mă voi expune juridic, dar cred că pentru orice om imaginile de pe camerele de supraveghere cu altercația în care tânărul a fost ucis în bătaie arată ca o dovadă incriminatorie foarte serioasă. Instanța a decis altfel…

Această decizie a creat, pe bună dreptate, indignare și consider că lucrurile trebuie clarificate, astfel încât cu toții să aflăm care sunt argumentele care au dus la achitarea celor doi. În același timp, cazul trebuie lămurit juridic, nu să devină un subiect de manipulări, de acuzații populiste sau electorale.

Justiția pe care o avem astăzi este așa cum o știm cu toții după mulți ani în care nu s-a făcut nicio reformă și după ce grupările oligarhice au ținut-o în captivitate și uneori au folosit-o în scopuri criminale. Iar cei care astăzi vin cu acuzații și manipulări sunt tocmai acei politicieni care au contribuit, direct sau indirect, în mod decisiv, la compromiterea sistemului judecătoresc. Iată de ce procesul de reformare a justiției trebuie de menținut și de accelerat. Se cer transformări importante”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Amintim că ieri, unul dintre luptătorii K1 a fost achitat în totalitate, iar celălalt – achitat parțial și condamnat la o amendă simbolică pentru un singur capăt de acuzare – huliganism. Verdictul a fost dictat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Râșcani, care a solicitat condamnarea celor doi la câte 15 ani de închisoare, anunță că va contesta sentința și va insista pe condamnarea lor în corespundere cu faptele comise.

Procurorii au cerut condamnarea lor pentru două capete de acuzare: huliganism și vătămarea intenționată gravă a integrității corporale, soldată cu decesul unei persoane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente