Coronavirus // Protest la Ministerul Justiției. Un grup de activiști cere eliberarea temporară a deținuților, pentru a diminua răspândirea infecției în penitenciare

Andrei Arpenti
27/06/2020
Facebook: Vitali Rabinciuc

Un grup de activiști din Chișinău și Bălți a protestat vineri în fața Ministerului Justiției, cerând eliberarea temporară a mai multor categorii de condamnații, care își ispășesc pedeapsa în penitenciare, pentru a diminua rata de infectare cu COVID-19 în închisori. Protestatarii se pronunță, de asemenea, pentru achitarea femeilor, minorilor, persoanelor cu boli cronice și cu dizabilități, care nu au comis infracțiuni grave. Anterior activiștii și-au expus cerințele și în fața Penitenciarului nr.11 din municipiul Bălți. Ei au transmis ministrului Justiție Fadei Nagacevschi o scrisoare cu toate cerințele. 

„Noi cerem eliberarea unor deținuți, pentru ca să minimalizăm riscul de infectare cu coronavirusul de tip nou. Oamenii stau în celule, unde nu e suficient spațiu și sunt prea mulți deținuți. Solicităm ca autoritățile să vadă posibilitea de a elibera deținuții care nu au ajuns după gratii din cauza activităților violente”, a declarat activistul Vitali Rabinciuc.

Ministerul Justiției nu a avut deocamdată o reacție publică la cerințele activiștilor protestatari. 

Astfel de eliberări în condițiile pandemiei reprezintă o practică adoptată la nivel global. Sondajul efectuat de organizația internațională Human Rights Watch a constatat că la nivel global au fost eliberați  peste 500.000 de prizonieri, care se aflau în grupul de risc de infectare cu coronavirusul de tip nou.

În cazul în care nu vor primi un răspuns satisfăcător de la Ministerul Justiției, protestanții și-au manifestat intenția să apeleze la susținerea ONU și UE.

Andrei Arpenti
27/06/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii