CSI / Rusia

Umbra revizionismului separatist din Moldova

În data de 19 iunie 2020, atât Republica Moldova, cât și autoproclamatele autorități separatiste au onorat memoria victimelor tragediei din 1992 de la Beder. Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la izbucnirea conflictului militar în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În loc să reflecteze asupra istoriei ambigue și complexe a rolului acesteia, autoritățile din regiunii au găsit o altă oportunitate de a nega rolul provocatorilor separatiști și al autorităților ruse, care au jucat un rol major în alimentarea conflictului din regiunea transnistreană a Moldovei.

De la bun început și până în prezent, separatiștii de pe malul stâng al Nistrului promovează aceeași versiune în care conflictul militar a fost provocat de inamic, adică de partea moldovenească. „Atacul orașului Tighina a fost o adevărată invazie militară. Orașul s-a opus nu numai forțelor de poliție, ci și grupurilor armate din Moldova. Este imposibil de spus că așa-numita ordine constituțională a fost impusă pentru stabilirea ordinii, deoarece „stabilirea ordinii” în sine a fost categoric contrară Constituției Republicii Moldova. De ce? Deoarece forța militară nu poate fi folosită împotriva civililor”, declară așa-numitul lider al regiunii.

Krasnoselski subliniază de mai multe ori că grupurile armate ale Moldovei au atacat primii, iar fosta Armată a 14-a a Federației Ruse (numită acum Grupul Operațional al Trupelor Ruse din Transnistria) a oferit doar o soluționare pașnică a conflictului. De fapt, totul a fost diferit.

Din punct de vedere strategic, Moldova a devenit un exemplu clar al modului în care funcționează politica militară a Rusiei față de țările din „apropiata străiniătate”. Pe de o parte , o populație profund sovietizată a malului stâng al Nistrului, susținută de forța militară rusă și teama de unificare cu România, pe de altă parte, Moldova dorind independența, suveranitatea, stabilirea alfabetului latin, consolidarea limbii moldovenești ca la egalitate cu limba rusă și înlocuirea numelui statului din „Moldavia” în „Moldova”: toate acestea, desigur, arătau complet diferit de scenariul Moscovei.

Combinația de tulburările social-politice din motive lingvistice și culturale care au consumat Uniunea Sovietică între 1989 și 1991, a fost explicată atunci prin dorința țărilor satelite sovietice de a se elibera de comunismul rigid, naționalismul rus și politica militaro-industrială a Uniunii. Astfel, politica Moscovei de a proteja interesele cetățenilor ruși și a cetățenilor din străinătate, care se identifică etnic și cultural ca ruși, a jucat un rol în escaladarea conflictului de pe Nistru și înghețarea acestuia, așa s-a întâmplat în Osetia de Sud și Abhazia.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a fost acuzată în mod repetat de Occident că încearcă să destabilizeze fostele republici sovietice pentru a-și menține influența în spațiul post-sovietic. În cazul Republicii Moldova s-a întâmplat același lucru. Conflictul teritorial a fost transferat într-o fază cronică, care permite Rusiei să controleze situația prin desfășurarea forțelor sale „pașnice” în astfel de regiuni, împreună cu un arsenal impresionant – moștenirea epocii sovietice.

La început, strategia de înghețare a conflictelor nu a fost nimic mai mult decât o politică oportunistă, apoi Kremlinul și-a dat seama că o astfel de strategie este un instrument util în arsenalul politicii ruse. Modelul privind planificarea unor astfel de conflicte poate fi explicat acum prin alegerea caracterelor implicate în aceste conflicte.

Vladimir Antufeev, fost ministru al securității de stat în Transnistria nerecunoscută, a devenit viceprim-ministru al Republicii Populare Donețk în 2014 și apoi a luat parte la anexarea Crimeei.

În cazul Georgiei, Azerbaidjanului și chiar a Moldovei, Moscova a creat condiții care au contribuit la creșterea sentimentelor separatiste în rândul populației locale. În martie 1991, într-un referendum organizat pe malul stâng al Nistrului privind conservarea Uniunii Sovietice, pe care autoritățile moldovenești l-au împiedicat, Armata a 14-a a jucat un rol special. Organizarea referendumului și votul propriu-zis s-a desfășurat în incita unităților militare.

Primul batalion al Gărzii Republicane Socialiste Transnistrene a intrat în vigoare în septembrie 1991. De atunci, au existat transferuri clandestine de arme între Armata a 14-a și Garda Republicană, care este antrenată de ofițeri ruși la bazele militare. Grupurile de securitate și de lucru confiscă treptat secțiile de poliție din Moldova și consiliile locale, organele administrative, posturile de radio și birourile redacției de pe malul stâng. Sub amenințarea utilizării forței, Garda insistă ca instituțiile să treacă din subordonarea Moldovei la așa-numita Transnistrie. (1) din Regulamentul (CEE) nr.

Conflictul transnistrean este o pârghie de presiune folosită de Kremlin pentru a influența politica Moldovei timp de mulți ani, iar localizarea armatei ruse pe teritoriul nostru nu este de un indiciu despre poziția Rusiei de menținere a păcii sau de mediere în acest conflict. Parlamentul Republicii Moldova a declarat în mod repetat că prezența trupelor străine pe teritoriul țării este una dintre principalele amenințări la adresa securității naționale. 

disinfo.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *