Risc de inundații la Soroca. Angajați IGSU, ajutați de voluntari, au construit diguri în zonele vulnerabile de pe malul Nistrului

Nistru este la limită, din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Autoritățile orașului Soroca, angajați ai IGSU și mai mulți voluntari au instalat saci cu nisip în porțiunile mai vulnerabile ale malului, pentru a preveni inundațiile. Totodată, președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, susține că peste noaptea nivelul apei în râu a scăzut.

Foto: IGSU

La ședința Comisiei locale pentru situații excepționale care a avut loc joi, 25 iunie, s-a discutat despre ridicarea nivelului apei în râul Nistru și despre acțiunile întreprinse în vederea prevenirii inundațiilor în toate cele 15 localități ale raionului, dar și în orașul Soroca.

Autoritățile locale și inginerii cadastrali au fost informați și au primit instrucțiuni. Potrivit ultimelor măsurări, apa în Nistru s-a ridicat cu 1,5 metri în doar 24 de ore, spun membrii comisiei.

Contactat telefonic, președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac, a declarat că autoritățile țin cont de experiența inundațiilor din anul 2008 și de această dată au fost întărite cu diguri zonele vulnerabile, cum este autogara din orașul Soroca.

El susține că la acest moment, riscul inundațiilor s-a diminuat, întrucât pe timpul nopții, nivelul apei a scăzut cu aproximativ 20 cm, după o creștere constantă în ultimele zile.

„Avem câteva terenuri inundate, dar nu este risc. Ținem situația sub control”, a spus Rusnac.

Nivelul apei în râul Nistru, în preajma orașului Soroca / Sursa:Tatiana Mitrofan
Nivelul apei în râul Nistru, în preajma orașului Soroca / Sursa:Tatiana Mitrofan
Nivelul apei în râul Nistru, în preajma orașului Soroca / Sursa:Tatiana Mitrofan

În urma ploilor abundente din ultima perioada, în bazinele hidrografice ale râurilor Prut și Nistru se așteaptă creșterea nivelului apei, ceea ce generează risc major de inundații.

Până la data de 3 iulie 2020, este valabil codul portocaliu de inundatii, instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.


Pub