Olga Punga, condamnată la 8,5 ani de închisoare în urma unei „calificări greșite a infracțiunii”, a fost eliberată din penitenciar

Olga Punga, o tânără care a stat 3 ani în detenție, fiind condamnată la 8,5 ani închisoare cu executare, „din cauza unei calificări greșite a infracțiunii”, a fost eliberată din penitenciar. Asta după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a înaintat un demers în acest sens către instanța de judecată, iar Judecătoria Hîncești a l-a admis.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, a fost dispusă suspendarea imediată a executării pedepsei în privința Olgăi Punga, care este și figuranta unuia dintre cele 38 de dosare politice.

„Acest lucru s-a întâmplat în contextul procedurii de revizuire a dosarului penal, în baza căruia, în anul 2018, aceasta a fost condamnată la 8 ani și 6 luni închisoare pentru fapte cu încadrare juridică mult prea gravă.

Circumstanțele noi descoperite în cadrul procedurii de revizuire urmează a fi examinate prin coroborare cu probele anterior acumulate, în cadrul unui proces judiciar transparent, cu respectarea tuturor garanțiilor inerente unui proces echitabil - omisiuni grave ce au fost admise în cadrul procedurilor judiciare anterioare ce-o vizau pe Olga Punga.

În funcție de soluția instanței ca urmare a revizuirii respectivului dosar, Procuratura va decide asupra răspunderii juridice a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, care au gestionat această cauză penală.

Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate”, se arată în comunicatul emis de Procuratura Generală cu privire la acest caz.

În total, Procuratura Generală a anunțat că verifică 38 de dosare, care ar avea tente politice sau au fost gestionate incorect în urma unor anumite comenzi sau interese ale anumitor persoane. Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a explicat cum, prin intermediul structurilor procuraturii, se făceau atacuri raideri și se condamnau oameni absolut nevinovați. Mai multe persoane au fost deja scoase de sub urmărire penală, iar dosarele trimise la revizuire.

Olga Punga este fosta angajată a Moldindconbank, condamnată la opt ani și jumătate de închisoare în urma unor acuzații de „escrocherie în proporții deosebit de mari”. Asta în timp ce însăși instituția bancară a anunțat că funcția pe care a deținut-o Punga nu i-ar fi permis să efectueze „escrocheriile” de care era acuzată. femeia a declarat anterior că a fost condamnată pe un doar falsificat pe motiv că a refuzat să depună mărturii împotriva omului de afaceri, Veaceslav Platon.


Pub