Republica Moldova nu îndeplinește pe deplin standardele minime ale Actului pentru Protecția Victimelor, potrivit unui raport american

Republica Moldova nu îndeplinește pe deplin standardele minime ale Actului pentru Protecția Victimelor din anul 2000 (TVPA) al SUA, dar depune eforturi semnificative pentru a se conforma acestor standarde, spune ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane, pentru anul 2020.

Foto: Tip Report

Raportul, publicat joi, 25 iunie 2020, reflectă eforturile statelor în prevenirea și combaterea traficului de persoane în perioada anului 2019.

Potrivit Raportului, Guvernul Republicii Moldova a demonstrat un efort în creștere în domeniu dat, comparativ cu perioada precedentă. Astfel, țara noastră s-a menținut la nivelul Tier 2* în clasamentul stabilit de Departamentul de Stat al SUA.

Tier 2 este nivelul țărilor ale căror guverne nu îndeplinesc pe deplin standardele minime ale Actului pentru Protecția Victimelor din anul 2000 (TVPA) al SUA, dar depun eforturi semnificative pentru a se conforma acestor standarde.

Eforturile depuse se referă la urmărirea penală și condamnarea mai multor traficanți, alocarea mai multor resurse financiare pentru serviciile destinate victimelor și inițierea dezvoltării unui Centru de plasament pentru bărbații victime ai traficului de ființe umane.

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane, ediția 2020 / Sursa:TIP Report

Raportul include o serie de recomandări pentru autoritățile statului în lupta cu traficul de persoane, în special implementarea măsurilor de combatere a corupției în sectorul judiciar, protecția ofițerilor de investigație și procurorilor de influența externă și corupția internă; identificarea pro-activă a victimelor traficului de persoane, inclusiv migranți nedocumentați și referirea acestora la servicii de asistență; consolidarea capacităților organelor de drept cu privire la o abordare centrată pe victimă în cadrul investigațiilor și urmăririlor penale, sporirea accesului la serviciile de plasament și reabilitare pentru victimele traficului de copii; regândirea mecanismului de efectuare a inspecțiilor în muncă, în special cele inopinate.

Raportul integral îl puteți găsi aici.


Pub