(doc) Promo-LEX: Numărul deținuților în regiunea transnistreană depășește de cinci ori media europeană

Potrivit unui raport al asociației Promo-LEX, în regiunea transnistreană numărul de deținuți depășește de cinci ori media europeană de încarcerare și aproximativ de trei ori media din Republica Moldova.

Foto: Wikipedia

„La 1 ianuarie 2019, în penitenciarele din regiunea transnistreană se aflau 2 202 persoane. Raportat la numărul populației din regiune, observăm o rată înaltă de încarcerare de circa 550 de persoane la o sută de mii de locuitori, ceea ce depășește de cinci ori media europeană de încarcerare și aproximativ de trei ori cea a Republicii Moldova”, se arată în raportul asociației.

Promo-LEX atenționează asupra problemei ce ține de supraaglomerarea din locurile de detenție ale regiunii transnistrene, ca urmare a numărului mare de deținuți.

Experții Promo-LEX menționează în raport că situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova este una dintre marile provocări ale anului trecut. În continuare, această regiune rămâne închisă și inaccesibilă pentru instituțiile sau misiunile de monitorizare reală a drepturilor omului. Drept impact, cei aproximativ 400 000 locuitori, dintre care peste 330 000 cu cetățenia Republicii Moldova, sunt lipsiți de mecanisme eficiente de protecție a drepturilor lor.

În anul 2019, CtEDO a pronunțat în privința Republicii Moldova 54 de hotărâri în 74 de cauze. Din numărul total, 16 hotărâri în 34 de cauze (peste 60%) se referă la violări ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, care sunt depuse atât împotriva Republicii Moldova, cât și împotriva Federației Ruse.

Mai multe detalii găsiți în Raportul pentru anul 2019 – Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova:


Pub