(podcast) #sexplicații. Aproape tot ce trebuie să știi despre pastilele contraceptive. Cât de mult te îngrași și care-i probabilitatea să rămâi infertilă

sexplicatii

Despre pilulele contraceptive circulă o mulțime de mituri, cum ar fi că tinerele se îngrașă sau rămân infertile, dar și despre modul de administrare al acestora. Atât timp cât societatea trece sub tăcere existența acestor pilule, miturile și falsurile prind contur și se propagă cu o viteză de invidiat după scenariul telefonului stricat. În emisiunea de astăzi, vorbim despre pastilele de contracepție planificate și cele de contracepție urgentă, totalitatea de mituri care gravitează în jurul acestora, riscuri de administrare, moduri de întrebuințare, beneficii și mituri, pentru că sigur sunt o mulțime.

Dacă despre menstruație se discută superficial în școli, atunci despre sănătatea reproductivă și pastilele contraceptive nici nu se pomenește. Într-un final, ajungem la faptul că prietenele sau „vecinii” sunt cei care le prescriu tinerelor pilulele contraceptive.

Astăzi vorbim cu Yara, o tânără care a simțit necesitatea să-și împărtășească experiența cu pastilele contraceptive pentru a convinge alte reprezentante ale sexului feminin că este absolut normal să consumi pastilele, dar trebuie să ții cont de niște reguli și de sfaturile specialiștilor atunci când ajungi să alegi blisterul care ți se potrivește.

Despre pilulele contraceptive circulă o mulțime de mituri cum ar fi că tinerele se îngrașă sau rămân infertile, dar și despre modul de administrare a acestora. Atâta timp cât societatea trece sub tăcere existența acestor pastile, miturile și falsurile prind contur, și se propagă cu o viteză de invidiat după scenariul telefonului stricat. Ne-am propus să discutăm cu Nadejda Bordian, medică ginecologă în cadrul Centrului de Sănătate pentru Tineri „Neovita”, despre pastilele de contracepție planificată și cele de contracepție urgentă, dinferența dintre ambele tipuri, riscurile acestora și beneficiile pe care le au. 

În ediția următoare, vorbim despre poluțiile nocturne sau, cum li se mai spune, „visuri umede”: din ce cauză ele apar, cum trebuie să reacționăm la acestea și care sunt miturile legate de ele.

Tinerii de la The Wax Road ne sunt alături în această aventură, iar pe parcursul edițiilor vei putea asculta muzica lor pe fundalul podcast-ului. În ediția de mai sus, auzi piesa Midnight girlÎți sugerăm să îi urmărești și pe Facebook.

# De ce logoul e o varză?

Bine, poate nu te-ai prins din start că e o varză, dar asta este. De mici, avem parte de lecții de educație sexuală de la părinții noștri, doar că aceste lecții sunt cam „varză”, din moment ce maturii menționează această legumă ca fiind locul provenienței noastre. În cadrul #sexplicații, vom „dezgoli” foaie după foaie varza, aducându-ți ore din practica și experiența tinerilor și ale specialiștilor din domeniu.

# Cum ne vei putea asculta?

Deocamdată, ne poți asculta prin intermediul linkului de mai sus și al Spotify (pentru cei care au reușit să-și facă un cont aici, în ciuda faptului că aplicația nu este disponibilă în Moldova). Suntem disponibili și pe:
Apple Podcasts;
Breaker;
# Google Podcasts;
Pocket Casts;
RadioPublic.

De asemenea, pentru mai multe subiecte interesante, poți să urmărești și pagina noastră de Instagram.

###

Acest material a fost produs prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Opiniile exprimate aici nu prezintă în niciun caz punctul de vedere oficial al Uniunii Europene sau al PNUD.

 

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente