PAS, la protest: „Procuratura e cu „kuliokul” în cap”. PG: Presiuni politice și slogane populiste

Partidul Acțiune și Solidaritate a protestat astăzi în fața Procuraturii Generale, nemulțumit de decizia instituției de a clasa procesul penal privind secvența video de la întrevederea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov de la fostul sediu PD. La rândul său, instituția de urmărire penală califică acțiunea drept o încercare de „presiune politică”.

Foto: Captură

Membrii PAS au venit în fața sediului Procuraturii Generale cu câte o pungă neagră, cu calendar, similar celei cu care apare în secvența video Vladimir Plahotniuc, încercând să o transmită lui Igor Dodon. Pe fiecare pungă erau scrise sloganuri cu mesaje de nemulțumire la adresa Procuraturii.

„Protestăm pe motiv că Procuratura nu a pornit investigații împotriva lui Igor Dodon și ne întrebăm de ce Stoianoglo nu vrea să facă ordine. S-a luat o decizie foarte ușoară, nu s-au interogat oamenii care trebuiau să fie interogați.

Cred că aici sunt influențe politice și nu e vorba doar despre lenea Procuraturii aici”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu, în timpul protestului.

La rândul său, Procuratura Generală a declarat că „va adopta soluții doar în baza legii, indiferent de presiunile generate de unele forțe politice” și că respectă opiniile, inclusiv de nemulțumire, indiferent din partea cui vin acestea.

„Atunci, însă, când unele formațiuni politice aleg calea flashmob-urilor în lupta pentru relevanță politică acest lucru nu poate fi luat în serios.

Procuratura este independentă de celelalte puteri în stat și rămâne fermă pe poziția de a adopta soluții şi hotărâri doar în baza unor probe pertinente, indiferent de formele de presiune generate de unele elemente politice.

Pentru cei care pretind că întruchipează democrația autentică le explicăm că, dezacordul cu soluțiile organelor judiciare poate fi manifestat mai eficient, în limitele cadrului legal, cu utilizarea instrumentarului procesual-penal, controlului ierarhic superior și celui judiciar. Doar așa vor avea posibilitatea să-și prezinte argumentele și raționamentele logico-juridice care evident că, diferă de sloganele populiste exprimate prin flashmob-uri”, se menționează într-un comunicat oficial al Procuraturii Generale.

Procuratura Anticorupție a anunțat pe 24 iunie că „nu a stabilit elemente infracționale”, în cadrul investigațiilor privind secvența video de la fostul sediu PD, dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, dar și a scrisorii privind așa-zisele „chitanțe” în care ar fi figurat anumite sume de bani, ce ar fi fost semnate de către un deputat socialist. Instituția de urmărire penală anunță încheierea procesului penal pe cele două cazuri, cu posibilitatea reluării investigațiilor în cazul în care vor apărea probe noi relevante.

Procesul penal a fost inițiat după ce pe 18 mai 2020, deputatul Iurie Reniță a publicat o secvență video de la o întrevedere dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care ar fi avut loc la fostul sediu al Partidului Democrat încă atunci când Plahotniuc era liderul formațiunii. Cei trei ar discuta despre conținutul unei sacoșe negre, cu care a venit Plahotniuc la întrevedere și a încercat să i-o dea lui Dodon. Acesta a refuzat să o ia și ar fi spus să fie transmisă lui „Costea, care să i-o dea lui Cornel”.

Președintele Igor Dodon a negat veridicitatea discuțiilor din secvența video, menționând că acea pungă a fost o provocare, nu cunoaște ce era în ea, iar secvența video a fost scoasă în public prin intermediul unor „conserve oligarhice”.


Pub