Boris Gîlcă, despre răspândirea coronavirusului în Chișinău: Situația este gravă. Avem 600 de pacienți internați, iar paturile din terapie intensivă sunt toate ocupate

Situația epidemiologică în municipiul Chișinău este una gravă, recunoaște șeful adjunct al Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinăului, Boris Gîlcă, care a prezentat un raport în acest sens, în cadrul ședinței de astăzi a CMC. Funcționarul a făcut publice datele privind persoanele infectate, printre care și cadre medicale, locurile în spitale care au mai rămas disponibile pentru potențiali pacienți, dar și situația finaciară a spitalelor. Totodată, Boris Gîlcă le-a făcut observație aleșilor locali, menționând că ei înșiși nu respectă toate măsurile de prevenire a răspândirii infecției.

Foto: UNIMEDIA

Înainte de a prezenta datele privind situația epidemiologică în Chișinău, șeful adjunct al Direcției Sănătate a ținut să facă câteva observații aleșilor locali: „Ședințele CMC sunt clasificate ca locul de lucru al dvs, stimați consilieri. Uitându-mă în sală, observ că noi înșine nu respectăm regulile, dar suntem un exemplu pentru cetățeni. Nu se respectă distanța socială, consilierii stau unul lângă altul și se șușotesc. Nu am văzut o femeie de serviciu care după fiecare cuvântare să vină să dezinfecteze. Ați vorbit la microfon fără mască, eu după voi aspir acest aer”.

Totodată, Boris Gîlcă a recunoscut că situația în municipiul Chișinău nu este deloc simplă, dar capitala nu este o excepție în acest sens: „În Chișinău astăzi avem exact 600 de pacienți internați în spitalele municipale, dintre care adulți - 412, iar ceilalți sunt copii. Dintre pacienții internați, 91 sunt în stare foarte gravă, toate sălile și paturile din terapie intensivă sunt ocupate cu pacienți în stare critică. Totodată, 1.997 de pacienți sunt la tratament la domiciliu cu forme ușoare. 107 focare noi de Covid au fost raportate doar astăzi dimineață”, a punctat Boris Gîlcă.

În total, potrivit informațiilor prezentate, în capitală sunt 692 de paturi în instituțiile medicale din municipiu, destinate pacienților cu Covid. Dintre acestea, 600 erau ocupate astăzi dimineața. „În Spitalul Clinic Municipal nr. 1 sunt 175 de paturi, în Spitalul „Arhaghelul Mihail” - 240, la Maternitatea municipală nr 2. - 40 de paturi, Spitalul de Boli Cotagioase pentru Copii - 104 paturi, Spitalul Ignatenco - 103 paturi”, a precizat Boris Gîlcă.

Cât despre cadrele medicale infectate în municipiul Chișinău, șeful adjunct al Direcției Sănătată susține că situația este mai bună decât în raioanele țării: „Dintre cadrele medicale, în Chișinău avem 256 testate pozitiv, în timp ce la nivel național sunt 2.239. Rata de infectare în municipiu este de 11,5% , mai mică decât pe țară”.

Până astăzi, 88 de cadre medicale care s-a dovedit că au fost infectate la locul de muncă au beneficiat de indemnizația de 16 mii de lei.

Totodată, potrivit lui Boris Gîlcă, din bugetul municipal pentru anul 2020, 43 de milioane de lei au fost distribuite pentru lupta cu pandemia: „Până astăzi au fost distribuite 12.8 milioane către instituțiile mediale, instituțiile au bani în fond, nu cer bani, astăzi mai sunt circa 6 milioane de lei neutilizate. Mai avem o rezervă de încă circa 30 de milioane de lei, dar anul încă nu s-a terminat, înțelegem că vine al doilea val”.

Astăzi este a 111-a zi de la primul caz de Covid-19 depistat în Republica Moldova. Până la ora actuală, în țară au fost confirmate 15.078 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1.185 în stânga Nistrului. Tot astăzi, Republica Moldova a trecut pragul de 500 de decese provocate de noul virus.


Pub