PSRM se disociază de un proiect de lege, semnat de 4 deputați socialiști. Ce a provocat neînțelegerile

Partidul Socialiștilor se disociază de textul unui proiect de lege, înregistrat pe 11 iunie 2020, în Parlament, autorii căruia sunt patru deputați socialiști. Este vorba despre Vasile Bolea, Nichita Țurcan, Vitalii Evtodiev, Gaic Vartanean. Inițiativa legislativă prevede interzicerea folosirii mai multor simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, printre care s-au regăsit și „secera și ciocanul”. PSRM declară că este împotriva interzicerii simbolicii sovietice, iar autorii își vor retrage proiectul pentru revizuire.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul de lege prevede completarea Codului Penal cu mai multe articole noi, prin care sunt prevăzute pedepse cu închisoare de la 5 la 10 ani şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale şi cu lichidarea persoanei juridice, pentru constituirea, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Aceeași inițiativă legislativă vizează modificarea Legii cu privire la libertatea de exprimare:

„În condiţiile alin.(3) se interzice răspîndirea şi/sau utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste ori xenofobe, propagarea şi/sau utilizarea în scopuri politice a simbolurilor regimului comunist totalitar (secera şi ciocanul şi orice suport cu aceste simboluri), precum şi promovarea ideologiilor totalitare, fasciste, rasiste ori xenofobe şi/sau negarea Holocaustului, acţiuni care se sancţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se menționează în proiectul de lege.

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova declară că nu are legătură cu textul proiectului de lege Nr. 233, înregistrat la 11 iunie 2020, sub forma care a devenit publică. Deputații care au inițiat acest proiect de lege îl retrag pentru revizuire. Din motivul apariției acestui proiect de lege pe un site, în această formă, va face ca acesta să fie supus unor proceduri speciale”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii.

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova este categoric împotriva interzicerii oricăror simboluri asociate trecutului sovietic al țării noastre. Partidul Socialiștilor consideră perioada sovietică drept una dintre cele mai importante din istoria țării noastre. Anume atunci popoarele noastre au învins fascismul. Noi am onorat mereu și continuăm să onorăm Steagul Victoriei, arborat deasupra Reichstagului în mai 1945, care reprezenta secera și ciocanul”, se mai menționează în sursa citată.


Pub