Igor Dodon: Partea rusă a acceptat să prelungească înlesnirile pentru livrările fără taxe vamale a mărfurilor moldovenești

Partea rusă a acceptat să prelungească înlesnirile pentru livrările fără taxe vamale a mărfurilor moldovenești. Cel puțin asta spune președintele Igor Dodon în urma unei intrevederi cu oficiali din Federația Rusă.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, începând cu 1 iulie curent, fructele, legumele, conservele și produsele vinicole din Moldova vor fi livrate pe piața rusă fără taxe vamale, ceea ce va permite producătorilor moldoveni să economisească cel puțin 20-25 de milioane de euro pe an.

De asemenea, părțile au convenit să soluționeze problema emiterii autorizațiilor, pentru tranzitul mărfurilor din Republica Moldova către Federația Rusă, prin Ucraina.

„La solicitarea Președintelui Republicii Moldova, Rusia va analiza posibilitatea de a oferi asistență umanitară sub formă de combustibil diesel, pentru întreprinderile agricole care au suferit în urma secetei fără precedent, din anul curent. De asemenea, au fost discutate cu partea rusă mai multe chestiuni legate de măsurile de consolidare a încrederii, precum și alte aspecte ale avansării procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, se arată în postarea sa.

Amintim că începând cu 1 ianuarie 2020, Rusia a extins lista categoriilor de mărfuri moldovenești care vor fi exportate pe piața rusă fără taxe vamale. Este vorba despre carnea de bovină, semințe de floarea soarelui, zahăr, spirt etilic și mobilă.


Pub