Filmul „Pe aripile vântului” revine în grila HBO Max cu avertismentul: Filmul neagă ororile sclaviei

Celebra peliculă „Gone With the Wind/Pe aripile vântului” este din nou pe HBO Max - cu mențiunea „Filmul neagă ororile sclaviei” și două video-uri scurte ce conțin discuții despre contextul istoric al filmului , scrie Variety.

Foto: Silver Screen Collection/Getty Images

WarnerMedia a retras filmul din grila platformei acum două săptămâni, susţinând că este nevoie de o abordare a „descrierilor rasiste” pe care le conţine acesta.

Înainte de a începe filmul, HBO a inclus un intro, în care gazda Turner Classic Movies, experta Jacqueline Stewart explică „de ce această dramă epică din 1939 ar trebui privită în forma sa originală, contextualizată și discutată”. Un al doilea videoclip, cu durata de o oră, reprezintă înregistrarea dezbaterii „The Complicated Legacy of „Gone With the Wind”, care a avut loc în 2019 la TCM Classic Film Festival, moderată de scriitorul şi istoricul Donald Bogle.

Stewart spune că producătorul David O. Selznick „era foarte conştient că publicul de culoare era destul de îngrijorat de felul în care filmul gestionează subiectul sclaviei şi de modul în care sunt prezentate personajele de culoare”.

Experta a precizat că sclavii din film s-au conformat cu stereotipurile rasiale. „Abordarea acestei lumi în film, prin lentila nostalgiei, neagă ororile sclaviei, precum şi moştenirea inegalităţii rasiale”.

Ea a amintit şi că actorilor de culoare nu le-a fost permis să participe la premiera filmului, din cauza legilor segregării Jim Crow. În plus, la gala Oscar, Hattie McDaniel, care a devenit prima actriţă de culoare recompensată cu un astfel de trofeu, nu a avut voie să stea alături de echipa filmului.

Amintim că acum două săptămâni, platforma de streaming HBO Max a retras „temporar” filmul „Gone With the Wind/Pe aripile vântului” din grilă. Lungmetrajul (3 ore şi 58 de minute) cu 8 Oscaruri, calificat de unii istorici drept revizionist, a fost retras în plină mișcare de protest contra rasismului şi violenţelor poliţiei faţă de persoanele de culoare în SUA.

American Film Institute a clasat „Gone With the Wind” pe locul al patrulea între cele mai bune filme americane din toate timpurile, după „Citizen Kane”, „Casablanca” şi „The Godfather”.

Ajustat la inflație, „Gone With the Wind” rămâne cel mai profitabil film din istorie.


Pub