25 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 375 cazuri noi de infectare. 30 – în rândul lucrătorilor medicali

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

375 cazuri noi de infectare

375 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Dintre acestea 372 cazuri sunt cu transmitere locală și 3 de import (România, Serbia, Federația Rusă). Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 15 453 cazuri, a anunțat în după amiaza zilei Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Cazurile de astăzi au fost confirmate în urma procesării a 1 838 de teste, dintre care primare – 1456 şi repetate – 382.

Din numărul total de cazuri din această zi, 30 sunt lucrători medicali: medici – 5, asistenți medicali – 15, personal auxiliar – 10.

Până la ora actuală, 8 599 persoane au fost tratate de infecție și 502 au decedat din cauza COVID-19.

Sălile de terapie intensivă din capitală sunt ocupate în totalitate 

Sălile de terapie intensivă din spitalele din capitală sunt ocupate în totalitate de pacienți infectați cu COVID-19 , a anunțat Boris Gâlcă, șeful adjunct interimar al Direcției asistență socială și sănătate la Consiliul Municipal Chișinău.

„Avem 30 la numă și sunt toate ocupate cu pacienți în stare critică”, a menționat Gâlcă.

320 persoane care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă vor primi câte 16 mii lei

320 persoane care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu vor primi o indemnizație unică în valoare de 16 mii, potrivit unei decizii de Guvern. În lista propusă spre aprobare Cabinetului de miniștri erau incluse angajați dîn mai multe instituții bugetare, însă premierul Ion Chicu a propus alocarea banilor doar pentru angajații din sistemul medical.

„Avem unele primării care au ignorat în mod obraznic regulile sanitar-epidemiologice. Acum stau în carantină și sunt contaminați. Vreau să întreb dacă noi trebuie să achităm câte 16 mii de lei pentru angajații acestor primării.. Propun să aprobăm alocarea pentru 320 de persoane care sunt angajate în sistemul medical. La ceilalți suplimentar să vedem în ce circumstanțe s-au contaminat”. Până în prezent, indemnizația unică de 16 mii lei a fost acordată altor 813 angajați.

Oamenii fac cozi pentru a se testa la COVID-19

Sute de oameni se adună zilnic lângă laboratoarele private din capitală pentru a se testa la coronavirus, chiar dacă achită pentru acest serviciu în jur de 700 de lei. Motivele pentru care vin să-și facă testele sunt diferite, se arată într-un reportaj TV8. „Pur și simplu am avut două zile temperatură și ca să mă conving că totul este în ordine”, „ M-a determinat contactul pe care l-am avut și nu am știut, pentru că persoana nu a știut și a doua zi a fost testată pozitiv”,„Trebuie să plec peste hotare”, sunt unele răspunsuri  date de oamenii de aici. Angajații de la laboratoare spun că cei mai multe dintre persoanele care vin să-și facă testul sunt cu nervii la pământ. Sunt și din cei care cred în teoriile conspiraționale. „Oamenii vin panicați probabil din lipsă de informare. Ceea ce ține de cipuri, 5G și trebuie cu fiecare pacient în parte să vorbești care este situația în realitate.”, spune un angajat al laboratorului.

Șapte noi decese

455 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 25 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1064 sunt în stare de gravitate medie, a anunțat în dimineața zilei Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 69 persoane cu suspecție la COVID-19. Alte 199 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 8599.

Totodată, ministerul a anunțat despre înregistrarea altor șapte decese. Printre vicitime este și un lucrător medical. Este vorba de Baranov Ion Petru, de 65 ani, din Soroca. Acesta activa în calitate de medic de familie, director al Centrului de Sănătate, satul Bădiceni.  Astfel, numărul victimelor răpuse de COVID-19 a ajuns la 502.

Citește și: Medicii pe care i-am pierdut

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.