Turist în Moldova: Egoreni, Soroca

Satul Egoreni a devenit cunoscut în rândul celor care călătoresc prin Moldova datorită pensiunii Zavoiul Nistrului Eco Village. Astfel, cei care vin aici vor avea parte de peisajele pitorești ale râului Nistru (mai ales în perioada în care poți vedea aici lebede), dar și de un loc unde pot uita de toate grijile. Pensiunea, pe lângă căsuțe oferite turiștilor, are foișoare, piscină, un teren de fotbal și unul de tenis. Zavoiul Nistrului Eco Village se află la o azvârlitură de băț de orașul Soroca, așa că cei veniți aici au posibilitatea să hoinărească prin împrejurimile renumitei cetăți și să admire imaginile pitorești ale bătrânului Nistru. Iar după o excursie istovitoare prin oraș poți reveni la pensiune, acolo unde te așteaptă o baie în butoaie cu apă caldă, în stil japonez.

Unde este și cum ajungi

Localitatea Egoreni se află la 135 kilometri de Chişinău și 5 kilometri de orașul Soroca. De la Chișinău ajungi cu autocarul de rută Chișinău-Soroca. Prețul biletului este circa 95 de lei. Iar de la Soroca la pensiunea Zavoiul Nistrului Eco Village, care se află la o distanță de 2,5 km de oraș, poți ajunge cu un taxi.

Ce oferă și cât costă

Zavoiul Nistrului Eco Village este o pensiune care a fost lansată în toamna anului 2019. „Este pe malul Nistrului, unde este o cotitură a râului, de aceea ne-am gândit s-o numim așa”, ne-a povestit Ruslan Alexandru, administratorul pensiunii. Zavoiul Nistrului Eco Village dispune de patru căsuțe, cu câte patru locuri. Căsuțele sunt în două niveluri.  „De fapt este un etaj și jumătate. Jos este un dormitor și sus mai este unul, dar mai mic”, precizează administratorul. Dacă vreți să veniți, trebuie să rezervați locurile în prealabil. „Pentru că toate weekend-urile din luna iulie sunt deja rezervate. În zilele din decursul săptămânii mai avem locuri libere”, adaugă Ruslan. Închirierea căsuțelor costă 1500 lei pentru 24 ore.

Ruslan ne-a mai spus că pensiunea dispune de saună, care poate fi închiriată cu 250 lei/ora. Butoaiele cu apă rece sunt puse gratuit la dispoziția celor care au achitat pentru saună, iar butoaiele cu apă caldă costă 700 de lei. Pentru accesul la piscina de pe teritoriu va mai trebuie să scoți din portofel 100 de lei. Vizitatorii au toate condițiile necesare pentru a-și prepara mâncarea pe loc, din produsele pe care le aduc. De asemenea, se poate închiria și un  foișor care costă 150 lei/oră.

Locuri frumoase de văzut

Dacă ai ajuns la Soroca, Cetatea este o destinație pe care n-o poți rata. Chiar dacă ai mai fost pe aici, oricum trebuie să-i mai arunci o privire. Potrivit experților, cetatea Soroca a fost construită cu respectarea proporțiilor „Secțiunii de Aur”, supranumită și „Regula universală a armoniei”, o adevărată măiestrie a meșterilor medievali. După care la marginea oraşului Soroca ai putea merge la monumentul „Lumânarea recunoştinţei” – o scară cu 600 de trepte care șerpuiește printre stâncile de aici și urcă spre o capelă în formă de lumânare, zidită din piatră de Cosăuţi. Un ghid turistic al raionului Soroca, elaborat la comanda Fondului Global de Mediu, ne mai îndeamnă să vizităm și „Dealul romilor”, unde casele seamănă mai degrabă cu nişte castele inedite. Acolo poți vedea și imitații ale Teatrului Mare din Moscova sau ale faimosului Capitoliu din Washington. Și dacă încă nu ți-ai făcut plinul de impresii poți să tragi o fugă și în satul pietrarilor, Cosăuți, de unde provine și celebra piatră de Cosăuți, formată din sedimentele primelor organisme pluricelulare de pe planetă. La fel, satul mai este cunoscut prin apa sa tămăduitoare de la Prestol – un izvor de pe teritoriul mănăstirii vechi din defileul rezervației peisagistice Cosăuți.

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„Super”, „Așteptam cu nerăbdare mai repede să vină acest timp și să ne putem odihni și relaxa la maxim”, „Superb, iată se poate și în Moldova de odihnit” – sunt doar câteva recenzii lăsate de cei care s-au odihnit sau abia așteaptă să ajungă la Zavoiul Nistrului Eco Village.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.