21:40:55 24.04.2024
Stiri

FOTO // INUNDAȚII în R. Moldova: Cetățeni evacuați, angajați ai IGSU și militari implicați în consolidarea digurilor la Prut și Nistru

Actualitate 25.06.2020 12:52 Vizualizări1441 Autor: Ziarul National
FOTO // INUNDAȚII în R. Moldova: Cetățeni evacuați, angajați ai IGSU și militari implicați în consolidarea digurilor la Prut și Nistru DSE


Mai multe localități din R. Moldova, situate atât pe malul râului Prut, cât și pe cel al Nistrului sunt în pericol de a fi inundate din cauza precipitațiilor abundente căzute pe teritoriul Ucrainei în ultimele zile.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) 44 de persoane din 24 de gospodării din localitățile Criva, Drepcăuți și Lipcani, raionul Briceni, au fost evacuate încă de ieri pentru a le proteja de pericolul inundațiilor.

Apele Prutului au ieșit deja din albie pe teritoriul Ucrainei și al României, provocând decese și pagube materiale, iar Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că, până pe 29 iunie curent, va avea loc creșterea nivelului apei pe sectorul Criva - Costești - Stânca până la 2,2 metri, iar unele sate din raioanele Briceni şi Edineţ ar putea fi inundate.

Pericol există și în cazul localităților situate pe Nistru, potrivit Agenției Resurselor de Apă din Ucraina, care a transmis autorităților R. Moldova datele actualizate în urma precipitațiilor abundente căzute în bazinul râului Nistru.

Conducerea IGSU susține că modificarea regimului de deversare la nodurile hidraulice Novodnestrovsc și Dubăsari a cauzat creșteri esențiale a nivelului de apă. Pe parcursul zilei de 24 iunie, în orașul Otaci, nivelul apei în râul Nistru a crescut cu 3,5 metri.

Această creștere a determinat necesitatea de a întreprinde măsuri preventive în orașul Vălcineț, raionul Ocnița, unde au fost obturate gurile de evacuare a apelor pluviale spre râul Nistru pentru a preveni pătrunderea apelor din râu spre localitate.

Angajații IGSU au efectuat lucrări de consolidare a unui canal de scurgere prin care a prevenit inundarea a cel puțin 28 de gospodării aflate în lunca râului Nistru. La acțiuni au fost antrenați 15 angajați IGSU, iar autoritățile publice locale au pus la dispoziție cinci unități de tehnică pentru lucrările de fortificare. În total au fost aduse 17 camioane cu nisip, fiind consolidat un dig din 700 de saci.

De asemenea, salvatorii au informat despre riscul inundațiilor, dar și despre necesitatea de a fi gata de evacuare localnicii satelor Naslavcea, Vălcineț, Unguri, Calărășovca și orașul Otaci din raionul Ocnița. Angajații IGSU au comunicat cu oamenii din peste 140 de gospodării din cele cinci localități aflate în nemijlocită apropiere de râu. Oamenii au fost rugați să-și mențină calmul, să pregătească actele și bunurile de primă necesitate și să asculte mesajele autorităților.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează, pentru perioada de 24 iunie – 2 iulie curent, creșteri ale nivelului apei pe sectorul Naslavcea - Dubăsari cu 2– 3,2 metri și pe sectorul Dubăsari - Talmaza, cu 2,5 – 3,4 metri.

Pe segmentul Naslavcea – Dubăsari nu există, în prezent, riscuri mari, cu excepția orașului Soroca, unde poate fi inundată o porțiune și blocat temporar sistemul de canalizare.

Totodată, pentru a proteja zona de odihnă de pe malul râului Nistru, în localitatea Vadul lui Vodă salvatorii au pregătit un dig de protecție mobil.

Ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a anunțat că, la solicitarea reprezentanților administrației publice locale din Anenii Noi, 35 de militari cu patru unități de tehnică din Compania a 2-a a forțelor de menținere a păcii de la Varnița au fost trimiși să intervină pentru a acorda ajutor în lichidarea consecințelor inundațiilor din satul Speia, raionul Anenii Noi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md