Recomandările ANSP pentru populaţie în cazul inundaţiilor

recomandari-si-masuri-de-urgenta-la-inundatii-79054

În ultima perioadă, tot mai frecvent, ploile abundente aduc pagube economice enorme populației. În scopul evitării consecinţelor nefaste asupra stării de sănătate a populaţiei, ANSP recomandă un set de măsuri care să nu admită agravarea situaţiei epidemiologice în rezultatul averselor.

Pentru a nu admite acumulările de apă și inundarea caselor de locuit, a beciurilor, a fântânilor de mină, a sondelor arteziene (unele dintre care se exploatează cu abateri de ordin igienic), a veceurilor de curte etc., este necesară:
# monitorizarea de către autoritățile publice locale a albiei râurilor și râulețelor, mai cu seamă a celor care traversează localitățile rurale;
# neadmiterea păstrării și depozitării în afara curților a materialelor de construcție, a nutrețurilor, a dejecțiilor animaliere etc.;
# curățarea în totalitate și dezinfecția obligatorie a fântânilor de mină inundate;
# evitarea consumului apei potabile din fântânile afectate de inundaţii;
# consumarea doar a apei potabile îmbuteliate – acolo unde nu există apeducte;
# folosirea apei fierte pentru prepararea hranei;
# efectuarea dezinfecţiei, cu folosirea doar a substanţelor dezinfectate admise de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale;
# neadmiterea în alimentație a produselor și crudităților expuse poluării cu ape murdare;
# respectarea strictă a regulilor de igienă individuală.

Procedura de dezinfecţie a fântânilor de mină

Pentru a efectua o dezinfecţie corectă a apei din fântână, trebuie asigurată asanarea şi curăţarea fântânii. În vederea dezinfecţiei, fântâna se goleşte cu o pompă ori cu găleţile şi se curăţă pereţii, după care se lasă sa se umple şi se calculează volumul apei acesteia. Dezinfecţia fântânii se face cu substanţe dezinfectante ca: hiplocloritul de sodiu, clorura de var, cloramina după formula: 100 g clor activ la 1 m3/apă. Fântâna se acoperă cu capac pentru o perioadă de șase ore.

Apa poate fi folosită după dispariţia totală a mirosului de clor, după verificarea de laborator a calităţii apei (în cazul contractului APL cu un laborator acreditat). Pentru efectuarea procedurii de dezinfecţie, se solicită asistenţă organizatorică a CSP teritoriale.

În localitățile în care există sisteme centralizate de aprovizionare cu apă, producătorul de apă potabilă, sub îndrumarea CSP teritorial, va controla calitatea apei distribuite, luând măsurile necesare pentru ca apa să îndeplinească cerințele de conformitate.

În acest sens, se va pune accent pe:
# clorinarea corespunzătoare a apei distribuite populației;
# igienizarea și dezinfecția perimetrelor de protecție sanitară, a rezervoarelor;
# remedierea de urgență a eventualelor defecțiuni.

ANSP îndeamnă fiecare cetățean:
# să protejeze sursele de apă de orice tip;
# să construiască canale de evacuare a apelor meteorice;
# să păstreze deșeurile menajere în vase/containere speciale ori în saci din plastic în propria curte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente