‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriANRE va stabili preţurile la carburanţii comercializaţi în benzinării

ANRE va stabili preţurile la carburanţii comercializaţi în benzinării

‹ adv ›
‹ adv ›

Guvernul a aprobat în ajun modificările legislative propuse de deputatul Alexandru Oleinic, care prevăd revenirea la practica anterioară, când ANRE stabilea preţurile maxime posibile la carburanţii comercializaţi în benzinăriile din ţară.

Potrivit agenţiei Infotag, Guvernul a menţionat că amendamentele propuse au drept scop asigurarea unui echilibru constant între interesele consumatorilor şi participanţilor la piaţa produselor, în partea ce ţine de stabilirea şi modificarea preţurilor pentru comercializarea produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat. 

Metoda actuală de stabilire a preţurilor creează condiţii favorabile pentru companiile petroliere de a fi reticente la ajustarea preţurilor în sensul diminuării în perioade de ieftinire a carburanţilor la bursele internaţionale. În condiţiile în care, preţul viitor de import nu poate fi prevăzut, companiile includ riscul de modificare/majorare a acestuia în preţul achitat de către consumator.

În anii 2016-2018, a fost deja aplicat mecanismul care prevedea că ANRE stabilea preţurile plafon la carburanţi la fiecare două săptămâni, calculate în baza unei metodologii speciale, în funcţie de cotaţiile la bursele internaţionale Platts pentru benzină şi motorină şi Argus pentru gazul lichefiat. 

În calcul se mai ţinea cont de costurile operaţionale legate de operaţiunile de import, inclusiv cheltuielile de transport şi de asigurare, accizul la carburanţi, TVA şi marja comercială specifică, în funcţie de cheltuielile şi profitul companiilor. Operatorii nu aveau dreptul să vândă carburanţi cu amănuntul la preţuri mai mari decât plafonul maxim stabilit de ANRE. În caz contrar, ei riscau sancţiuni, inclusiv retragerea licenţei.

Noua iniţiativă presupune, de asemenea, că preţurile maxime de comercializare cu amănuntul pentru produsele petroliere principale vor fi calculate în baza cotaţiilor medii Platts Cargoes FOB MED (Italia) pentru benzină şi motorină şi Argus DAF Brest propot-butan mix pentru gazul lichefiat. Totodată, la stabilirea preţurilor maxime la carburanţi se va ţine cont de marja comercială specifică, stabilită de ANRE, precum şi de cota accizelor şi cota TVA. 

‹ adv ›

La stabilirea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale importate în raport cu cotaţiile medii Platts se va ţine cont de categoria şi calitatea produselor petroliere principale prin utilizarea coeficienţilor de multiplicare pentru fiecare tip de produs, prevăzuţi în Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere.

La fiecare două săptămâni, în funcţie de cotaţiile Platts şi Argus din perioada precedentă, ANRE stabileşte preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat şi le publică pe pagina sa web.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii