Nivelul apei în râul Prut ar putea crește, în unele zone, cu până la 2,20 metri în zilele următoare. Autoritățile, în alertă

În legătură cu precipitațiile foarte puternice căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina) Centrul Hidrologic avertizează că în intervalul de timp 23 - 29 iunie va avea loc creșterea nivelului apei.

Foto: IGSU

Astfel, pe sectorul satul Criva - orașul Costești-Stânca, nivelul apei va crește cu 1,80 - 2,20 m față de nivelul din 23 iunie. În aceste condiții ar putea avea loc ieșirea apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ şi începutul subinundării unor sate aferente râului.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a dispus desfășurarea ședințelor Comisiei pentru situații excepționale raionale în cadrul localităților riverane râului Prut, la care se va monitoriza situația la nivel de raion și impactul asupra populației.

Responsabilii din cadrul autorităților publice locale au misiunea de a evalua starea digurilor de protecție, fiind stabilite posturi de observare a nivelului apei în râul Prut în vederea monitorizării permanente a situații și informarea despre un eventual pericol de inundații.

Totodată IGSU a dispus aprecierea necesarului de forțe, care ar putea fi antrenate în inundații, dar și rezervele necesare pentru lichidarea consecințelor acestora.

Mai mult, urmează să fie evaluat inventarul de tehnică specializată pentru desfășurarea lucrărilor de întărire a digurilor de protecție, dar și a altor resurse necesare asigurării lucrărilor de prevenire și intervenție.

În cadrul ședințelor s-a discutat mecanismul de punere în aplicare de către Comisiile pentru situații excepționale raionale a „Planului protecției civile a raionului în situații excepționale” în caz de pericol de inundații în anumite zone .

În continuare situația privind nivelul creșterii apei pe râul Prut este monitorizată de IGSU prin intermediul organelor teritoriale ale instituției pentru prevenirea pericolului și întreprinderea acțiunilor necesare.

Amintim că pe 17 iunie 2020, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de pericol de inundații în lunca Prutului, valabil în întervalul 17 iunie și până pe 3 iulie. În această perioadă se prognozează creșterea nivelului apei pe sectorul: orașul Costești – Stânca - orașul Cantemir cu 2,5 - 3,5 metri, orașul Cantemir - satul Brânza cu 1,0 - 2,0 metri, față de nivelul din 16 iunie.

Izolat se prevede ieșirea apei în lunca râului Prut și inundarea terenurilor agricole.


Pub