Situație critică în vestul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au murit, iar mii de locuințe sunt inundate din cauza ploilor torențiale din ultimele zile

Precipitațiile abundente din ultima perioadă au provocat dezastru în vestul Ucrainei. Potrivit oficialilor, în ultimele saptamani a căzut 70% din cantitatea lunară de precipitații, provocând inundații ce depășesc nivelul înregistrat în anul 2008.

Foto: Unian.net

Potrivit Unian.net, 197 de localități din vestul Ucrainei au fost inundate, ca urmare a ploilor abundente 22 - 23 iunie. Cele mai multe localități sunt din regiunea Ivano-Frankovsk - 165, regiunea Cernăuți - 18, Lvov - 8 și Transcarpatia - 3.

În regiunea Ivano-Frankovsk trei persoane au murit, una este dată dispărută, iar alte 389 de persoane au fost evacuate din zonele afectate de dezastru. De asemenea, oficialii spun că drumurile de acces în 29 de sate au fost înghițite de ape.

Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Arsen Avakov și premierul Denis Șmigal, care au mers într-o vizită în zona sinistrată, au declarat că patru elicoptere, un avion şi 150 de militari au fost trimişi să intervină în regiune.

„A căzut o cantitate de circa 70% din norma lunară de precipitații, ceea ce a provocat șuvoaie puternice, care au distrus baraje, poduri și pasaje care s-au aflat în calea lor. Nistrul s-a lărgit cu aproape 7 metri - acesta este nivelul dezastrului înregistrat în anul 2008 ”, a menționat Arsen Avakov.

Locuitorii unui sat din regiunea Cernăuți, care a suferit din cauza inundațiilor, refuză să se evacueze, spune șeful administrației regionale, Sergei Osaciuk.

„Sunt persoane evacuate (n.red. în regiunea Cernăuți). Peste 100 de persoane, inclusiv 24 de copii. Însă avem o situație neașteptată în satul Lunca, unde locatarii a 13 gospodării care au rămas fără din comunicații pe un deal, după ce localitatea a fost inundată, refuză evacuarea. Primarul satului, administrația locală și Serviciul de Urgență de Stat le-au solicitat să se evacueze, le-au oferit posibilități, dar aceștia refuză. Spun că apa nu le va ajunge în case, dar dacă va crește, vor urca la etajul doi”, a relatat Osaciuk.

În Transcarpatia, ca urmare a ploilor abundente și a ieșirii apei din luncile bazinelor acvatice, a fost inundat spitalul din orașul Galici, unde sunt tratați pacienți cu coronavirus. care au fost evacuați de forțele de ordine.

Premierul Ucrainean Denis Șmigal, care se află într-o vizită în regiune, a declara că situația este critică. „De fapt, inundațiile depășesc amploarea din 2008. Spitalul regional din orașul Galici a fost inundat, pacienții sunt evacuați. Există anumite complicații datorită faptului că pacienții sunt infectați cu coronavirus”, a declarat oficialul.

Menționăm că astăzi, 24 iunie 2020, Comisia Situații Excepționale a luat decizia de a evacua 24 de gospodării din satele Criva, Drepcăuți și Lipcani, care sunt în pericol de inundație din nordul țării.

Hidrologii au emis miercuri Cod Portocaliu de pericol de inundații în lunca râului Prut din raioanele Briceni şi Edineţ.


Pub