Țara în care sute de mii de oameni nu au auzit de Covid-19

Sute de mii de oameni prinși în lupte crunte în vestul Myanmarului probabil că nu știu nimic despre Covid-19, după ce accesul la internet a fost blocat în zonă, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, citate de CNN.

Foto: UNIMEDIA

În iunie 2019, guvernul din Myanmar, condus de Aung San Suu Kyi, a tăiat accesul la internet în nouă orașe din zonă, de teamă că acesta era folosit pentru a alimenta confruntările dintre militari și insurgenții din Myanmar.

În luna mai, accesul la internet a revenit într-o municipalitate, dar alte opt, cu o populație totală de aproximativ 800.000 de oameni, sunt în continuare lipsite de acest mijloc de comunicare.

Human Rights Watch și Amnesty International spun că lipsa internetului pune viața oamenilor în pericol, nu doar pentru că îi împiedică să raporteze posibile încălcări ale drepturilor omului, ci și pentru că nu au acces la campaniile de informare despre pandemia de coronavirus, transmite Digi24.

„Cu un conflict armat între trupele din Myanmar și armata Arakan din statul Rakhine, pe fondul pandemiei, este esențial ca civili să obțină informațiile necesare pentru a rămâne în siguranță", a spus Linda Lakhdhir, consilier juridic pentru Asia al Human Rights Watch.

În Myanmar au fost înregistrat șase decese și 292 de infectări cu Covid-19 din peste 64.532 de teste, potrivit Ministerului Sănătății din Myanmar.

Câteva cazuri au fost confirmate în orașele Maungdaw și Buthidaung din nordul statului Rakhine, unde peste 100.000 de musulmani Rohingya trăiesc în tabere aglomerate. Mulți au fugit de operațiunile lansate de militari împotriva insurgenților Rohingya în 2018. ONU a cerut ca armata din Myanmar să fie judecată de un tribunal internațional pentru genocid și atrocități împotriva musulmanilor Rohingya. În taberele din zonă trăiesc și budiști Rakhine rămași fără adăpost din cauza luptelor

Pe măsură ce pandemia de coronavirus s-a răspândit în toată lumea, guvernul a lansat o campanie de informare cu recomandări de siguranță sanitară. Dar deputatul Htoot May, care reprezintă Liga Națională pentru Democrație din Arakan în Parlamentul din Myanmar, spune că multe persoane care locuiesc în nordul statului Rakhine și în statul vecin Chin nu primesc au acces la această campanie difuzată pe Facebook, pe aplicații de mesagerie și pe site-uri guvernamentale.

„Când îi întreb pe oamenii din circumscripția mea dacă știu despre Covid-19, trebuie să le explic totul de la început. Trebuie să le explic ce este distanțarea socială și cum să practici o igienă corectă a mâinilor”, a spus Htoot May.

„Nu le este frică de Covid-19 pentru că nu știu despre această boală, iar în acest moment sunt mult mai îngrijorați de lupte”, a adăugat ea.


Pub