Fostul procuror anticorupție Roman Statnîi a fost transferat din izolator în arest la domiciliu

Fostul procuror anticorupție Roman Statnîi a fost transferat din izolator în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Curtea de Apel a admis astăzi, 24 iunie, recursul avocatului prin care a solicitat anularea deciziei din 16 iunie, cu privire la prelungirea mandatului de arest în izolator pentru 30 de zile.

Foto: simbol

Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Statnîi a fost pus sub învinuire la data de 20 mai anul curent, iar complicele acestuia – conducătorul SA „Natur Bravo”, a fost anunțat în căutare.

Respectiva cauză penală a fost inițiată pe fapte ilegale și abuzive ale succesorilor cetățeanului rus la conducerea SA „Natur Bravo”, care, prin intermediul procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, ar fi intrat în posesia bunurilor materiale ce-i aparțin.

Totul s-a întâmplat în anul 2018, atunci când Procuratura Anticorupție i-a deschis un dosar penal, iar pentru „a-l ajuta” să-și rezolve problemele de ordin juridic, au intrat în posesia a practic tuturor proprietăților pe care acesta le deținea, în valoare de peste 1,8 milioane de euro.

În concret, este vorba despre:

- un apartament în Londra (Marea Britanie) în valoare de 1,2 milioane de euro;

- imobile în orașul Krasnodar (Federația Rusă) estimate la 130 mii euro;

- 120 de mii de euro - transmise în câteva rate,

- 365 mii euro – transferate de pe conturile bancare ale acestuia din Elveția în conturile indicate de către bănuți, care ulterior, au ajuns într-o bancă din stânga Nistrului.

Procuratura notează că toate proprietățile au fost transferate în timp ce cetățeanul Federației Ruse se afla în arest preventiv la Chișinău, negocierile și actele de transmitere a drepturilor de proprietate pe respectivele bunuri fiind efectuate și semnate atât în incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, cât și în birourile Procuraturii Anticorupție.

La 27 mai, șeful Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, a declarat că în prezent, sunt deschise câteva dosare penale pe numele unor procurori, printre care și Roman Statnîi, care se află în arest. „Este o măsură absolut necesară, pentru că ceea ce au făcut acești procurori trece granițele logicii. Referitor la arestul domnului Statnîi, totul era pregătit încă acum 2 luni, dar din cauza carantinei, nu am întreprins acțiuni active. Procurorul, împreună cu un anumit grup de afaceri au preluat de la un businessman averi în sumă de 1 milion 800 de mii de euro. Asta în timp ce omul se afla în penitenciar, în baza unui dosar neînsemnat, precum că a cumpărat o mașină nu la prețul care trebuia. La om era adus notar în penitenciar și el semna că renunță la proprietățile sale. Omul era dus la bancă să transfere propriii bani pe conturile unor companii offshore”, a relatat Alexandr Stoianoglo.

Roman Stanîi a demisionat din sistem în luna februarie anul curent.


Pub