Academia celor 60 de lideri comunitari. „Sunt aici pentru a căpăta mai multă încredere și cunoștințe în ceea ce fac pentru satul în care trăiesc”

1.publicare

Pentru a avea o societate prosperă și democratică, este nevoie și de implicarea comunității în soluționarea problemelor comunitare. În acest scop, Centrul CONTACT a lansat proiectul „Academia Liderului Comunitar”, în cadrul căreia și-au început cursurile de instruire 60 de lideri comunitari din centrul, nordul și sudul țării. Proiectul prevede promovarea democrației participative la nivel local, prin formarea și consolidarea capacităților tinerilor de a identifica și soluționa problemele comunitare.

Implicarea societății civile în dezvoltarea comunitară, în procesul de luare a deciziilor la nivel local și promovarea drepturilor omului și a principiilor bunei guvernări rămâne a fi scăzută.

Acest fapt este demonstrat și de un studiu realizat de Centrul CONTACT în anul 2018, care a concluzionat că 40 % din populația comunităților rurale din Republica Moldova nu cunoaște nimic despre rolul societății civile și implicarea ei în dezvoltarea comunitară și doar 14,3 % dintre liderii comunitari au înaintat vreodată propuneri către APL privind îmbunătățirea situației din localitate.

În acest context, Centrul CONTACT a lansat proiectul „Academia Liderului Comunitar”, în cadrul căruia 60 de lideri comunitari, selectați în urma unui concurs public, își dezvoltă abilitățile în domeniile: administrație publică locală, acces la informații publice, procesul decizional local, tehnici de persuasiune și advocacy în raport cu autoritățile publice și alți actori locali.

„Noi avem nevoie de oameni activi, care să fie capabili să dezvolte comunitatea. Numai în așa condiții vom avea succes ca țară, care vrea să devină europeană, democratică și prosperă”, a precizat directorul Centrului CONTACT, Serghei Neicovcen, la deschiderea academiei.

De asemenea, șeful Academiei Liderului Comunitar a completat: „Dorim ca participanții la Academia Liderului Comunitar să obțină nu numai cunoștințe și aptitudini, ci să-și formeze ori să-și reconfirme o poziție civică activă, care ar ajuta oamenii să-și facă viața mai bună. Vrem să educăm o elită locală, în sensul bun al cuvântului, la care să se orienteze și de opinia căreia să țină cont atât cetățenii, cât și autoritățile publice locale.”

Despre experiența de a participa în cadrul academiei a expus și Țurcanu Ludmila, o tânără activistă din satul Pelinia, raionul Drochia.

„Trăind într-o comunitate în care implicarea este forțată, participarea înseamnă a-i face cuiva o favoare, iar a spune adevărul este înțeles ca obrăznicie, te face să devii indiferent și rece la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Astfel, am hotărât să mă înscriu la academie pentru a căpăta mai multă încredere în ceea ce fac pentru satul în care trăiesc și oamenii de aici”, afirmă Ludmila.

Unii dintre participanți au deja planuri care urmează a fi implementate în comunitate după finalizarea programului de instruire din cadrul academiei.

Bacal Liliana este o activistă din satul Sălcuța, raionul Căușeni. Ea dorește ca tinerii din localitatea sa să-și îndrepte forțele și să manifeste implicare activă în procesul decizional la nivel local, prin:
# participarea la ședințele Consiliului Local;
# organizarea și desfășurarea acțiunilor comunitare, de exemplu ecologice;
# mobilizarea tinerilor în identificarea nevoilor și a problemelor locale;
# implicarea directă la elaborarea Strategiei de dezvoltare locală, la adoptarea deciziilor din domeniul de tineret.

Iar cu un mesaj de îndemn pentru tinerii care își doresc o schimbare în propria localitate, a venit Stoica Iurie, activist din comuna Răscăieţi, raionul Ştefan Vodă, care este și participant în cadrul academiei:

„Nu vă fie frică. Doar cu implicarea fiecăruia vom reuși să facem lucruri frumoase și necesare comunității.”

După finalizarea instruirilor, participanții, cu susținerea formatorilor academiei, vor demara activități practice de soluționare a unei probleme identificate, iar cele mai bune inițiative locale vor primi ajutor financiar pentru implementare.

Prima ediție a academiei se va finaliza cu o Gală a bunelor practici. În cadrul acesteia, vor fi prezentate rezultatele activității academiei și practicile de succes în asigurarea transparenței, accesului la informație și implicarea publicului în procesul decizional, realizate de absolvenții ei.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.


Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Academia Liderului Comunitar” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente