Cum a reușit cea mai mare mahala din Asia să controleze criza de coronavirus

Deși în aprilie, medicii indieni avertizau asupra unui „măcel" după ce a fost înregistrat primul deces cauzat de COVID-19 în mahalaua Dharavi, până în prezent, în cartierul sărac al Mumbaiului, situația pare a fi sub control, scrie BBC.

Foto: Profimedia Images

Potrivit estimărilor, între 70.000 şi 1 milion de persoane trăiesc în Dharavi - un labirint de circa 5 kilometri pătraţi de străzi înguste, locuinţe terasate, bordeie şi canalizări deschise.

În ciuda îngrijorărilor, în mahala s-au înregistrat 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și 80 de decese. Jumătate din bolnavi s-au vindecat. Cum au reușit autoritățile să țină sub control epidemia? Prin restricții de circulație extrem de dure și prin testare în masă. Imediat după confirmarea primului caz, în aprilie, angajații din sistemul sanitar au mers din ușă în ușă, testând populația, iar localnicii depistați cu febră au fost izolați în tabere speciale. De asemenea, populația săracă a primit hrană și apă.

În fiecare tabără, șase cadre medicale monitorizează zilnic până la 80 de cetățeni, luându-le temperatura și măsurându-le nivelul de oxigen din sânge folosind termometre cu infraroșu și pulsometre, transmite Digi24.

„Aceste tabere ne-au ajutat cu adevărat la monitorizarea răspândirii infecției", a declarat medicul Amruta Bawaskar, care lucrează în mahala. „Oamenii au început să vină voluntar și vor să fie testați. Unii mint în legătură cu vârsta pentru a se califica pentru testarea persoanelor vârstnice, cu risc ridicat. Alții vor să fie testați pentru că au stat lângă o persoană care a tușit sau a strănut . Există multă teamă”.

În mahalaua Dharavi a fost turnat lungmetrajul „Slumdog Millionaire” care a câştigat opt premii Oscar în 2008, inclusiv la categoria cel mai bun film.


Pub