Ion Chicu: La 30 de ani de suveranitate ne unesc drumuri nereparate, școli vechi, spitale îmbătrânite și tristețea plecării copiilor. E timpul să schimbăm această realitate

Prim-ministrul Ion Chicu a lansat mesaje de felicitare cu ocazia a 30 de ani de la declararea suveranității Republicii Moldova, dar și cu Ziua Funcționarului Public, marcată pe 23 iunie. Șeful Executivului spune că în 30 de ani țara noastră nu a reușit prea multe, iar de vină ar fi dezbinarea societății. „E timpul să fim uniți și să pășim spre viitor”, a scris Chicu, în mesajul său oficial.

Foto: UNIMEDIA

„Acum, după 30 de ani, putem observa ce ne-a reușit mai bine și ce mai puțin și, cu lecțiile învățate, să pășim în viitor.

Ajunși la 30 de ani de suveranitate avem un Produs Intern Brut mai mic decât cel al RSS Moldova.

Am pierdut mult în industria alimentară și în sectorul zootehnic, am pierdut uzine producătoare de mașini și calculatoare. Sistemul de sănătate și cel de educație trăiesc pe infrastructura construită până în anul 1990.

Părinții și bunicii noștri au știut să construiască fabrici și uzine, școli și universități, grădinițe și spitale, căi ferate și drumuri. Părinții și bunicii noștri au știut să fie uniți și să muncească cot la cot pentru binele lor și al societății.

E timpul să recunoaștem că nu am știut să fim atât de buni și uniți precum părinții și bunicii.

Suntem dezbinați și ne macină conflictele interne.

E timpul să înțelegem că suntem Un Popor și avem O Țară – Republica Moldova.

Sunt mult mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne dezbină. Ne unesc drumurile ne-reparate și școlile vechi. Ne unesc spitalele îmbătrânite. Ne unește tristețea plecării copiilor care nu au încredere că Moldova poate fi la fel de dezvoltată ca alte țări.

E timpul să lăsăm la o parte tot ce ne dezbină și cot la cot să reconstruim Moldova.

Lucrând împreună vom construi zi de zi Suveranitatea Republicii Moldova. Vom demonstra dreptul nostru de a dispune liber de soarta noastră și vom convinge partenerii că pot avea încredere în responsabilitatea și înțelepciunea noastră.

Vom crește nivelul de viață în toate localitățile Moldovei. Vom deveni mai uniți și mai prietenoși, și vom convinge copiii noștri să aleagă Moldova.

Cred că unitatea națională este ingredientul principal al Suveranității autentice”, a scris Ion Chicu.

Premierul a ținut să felicite și funcționarii publici cu ocazile zilei profesionale.

„După 30 de ani de suveranitate avem oportunitatea de a decide ce învățăminte din trecut ne vor ajuta să facem Republica Moldova în viitor mai puternică și mai prosperă.

Pentru a avea o economie puternică avem nevoie de o clasă cât mai mare de oameni de afaceri talentați și dedicați, pregătiți să dezvolte întreprinderi și să creeze produse și servicii utile și să genereze valoare adăugată.

Pentru a avea un stat puternic și funcțional avem nevoie de o clasă de funcționari publici bine instruiți și dedicați, pregătiți să servească societatea și să creeze condiții maximal prielnice pentru viață, pentru dezvoltarea personală și pentru lansarea și administrarea afacerilor.

Societatea așteaptă de la dumneavoastră să fiți puternici și stabili, onești și devotați serviciului, inspirați și predictibili. Funcționarul public trebuie să genereze siguranță în prezent și încredere în viitor.

Dumneavoastră sunteți structura de rezistență a statului – sunteți cei care trebuie să fie în stare să reziste la orice presiune, păstrând funcționale normele legale naționale”, a menționat Ion Chicu.


Pub