Ultima oră. CC a admis parțial sesizările privind Starea de Urgență. Care articol a fost declarat neconstituțional

Curtea Constituțională a admis o parte din sesizările celor din Pro Moldova și Platforma DA. O decizie în acest sens a fost luată acum câteva clipe.

În același timp, se declară constituționale articolele 20 litera c, 22 alin. 1 litera i, 24 litera g, 25 litera g din legea 212 din 24 iunie 2004, privind regimul stării de urgență, de asediu și de război și textul altor acțiuni necesare de la articolul 2 punctul 12 din hotărârea Parlamentului Nr. 55 din 17 martie 2020 privind declararea stării de urgență, în măsura în care:

a. Autoritățile responsabile de gestionarea stării de urgență îndeplinesc doar atribuții, măsuri sau acțiuni necesare, realizării scopurilor, care au stat la baza declarării stării de urgență.

b. Atribuțiile, măsurile sau acțiunile necesare nu depășesc sfera de competență a sferei executive.

c. Parlamentul poate efectua un control efectiv al măsurilor în discuție.

Se declară neconstituțional articolul 225 aliniatul 3 din codul administrativ, în partea în care limitează instanțele de judecată de a efectua controlul proporționalității măsurilor dispuse de către autoritatea publică.

Până la modificarea Codului Administrativ de către parlament, în cadrul măsurilor adoptate de către autoritățile responsabile de gestionare a stării de urgență, instanțele judecătorești vor trebuie să examineze, inclusiv, dacă măsura dispusă de către autoritatea publică, este proporțională cu situația care a determinat-o.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă unor căi de atac și intră în vigoare la data publicării în monitorul oficial.

Vezi live textul din ședință aici.


Pub