23 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență, prelungită până pe 15 iulie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

351 cazuri noi de infectare

351 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova- 350 cazuri sunt cu transmitere locală și un caz de import (România). Acestea au fost confirmate în urma procesării a 1 787 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 14 714 cazuri.

Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a precizat că din numărul total de cazuri din această zi, 24 sunt lucrători medicali: medici – 10 asistenți medicali – 10, felceri – 1, personal auxiliar – 3.  Totodată, în seara zilei au fost anunțate alte șase decese. Aceasta pe lângă cele patru anunțate în dimineața zilei. Astfel, numărul victimelor a ajuns la 490.

În total, 8 212 persoane s-au tratat de infecție și 490 au decedat din cauza COVID-19.

Polițiștii verifică dacă transportatorii respectă măsurile anti-COVID

Angajații Inspectoratului Național de Securitate Publică, împreună cu inspectorii Agenției Naționale de Transport Auto, verifică respectarea măsurilor de sănătate publică de către administratorii de rute, șoferii transportului urban și interurban, serviciile de taxi,  precum și pasagerii. Astăzi au fost stopate și verificate 302 unități de transport.

Oamenii legii recomandă cetățenilor să evite călătoriile, dacă nu sunt strict necesare, iar în cazul necesităților stringente să se deplaseze respectând normelor de sănătate publică. „În cazul în care cetățenii nu se vor conforma și nu vor ține cont de măsurile de convingere ale autorităților, va fi aplicată metoda de constrângere. Sancțiunile vor fi aplicate în baza art.76  din Codul Contravențional al Republicii Moldova”, se arată în mesajul Poliției. De la începutul pandemiei au fost sancționați 46 de transportatori auto care au încălcat măsurile anti COVID-19.

Drumul Crucii pe timp de pandemie

Zeci de enoriași, cu icoanele în mâini și fără măști, au pornit în Drumul Crucii. Aceștia și-au început traseul de la Nordul Moldovei și vor înconjura toată țara, relatează TV8 într-un reportaj de pe traseul Chișinău – Hâncești. Oamenii spun că nu le este frică de virus, iar rugăciunile le dau puteri.

„De ce nu purtați masca? Eu nu sunt câine să port botniță. Eu sunt om. Dar medicii care luptă zi de zi? Eu nu cred în medici, eu mă tem doar de Dumnezeu” . „Masca nu protejează. Dar e multă lume în jur. Doamnă, Dumnezeu învie oamenii din morți. Medicii nu trebuie ajutați? Medicii ar face bine să vină cu noi”.

Ministerul Justiției consideră inoportună promovarea amnistiei sau grațierii în contextul COVID-19

Ministerul Justiției consideră inoportună promovarea amnistiei sau grațierii pentru eliberarea unor persoane din detenție pentru reducerea riscului de răspândire a COVID-19 în instituțiile penitenciare. Despre aceasta se menționează în mesajul de răspuns la recomandarea Avocatului Poporului din 8 aprilie cu privire la eliberarea anumitor categorii de deținuți în scopul reducerii populației penitenciare și prevenirii răspândirii infecției COVID-19.

În răspunsul parvenit de la Ministerul Justiției se spune că în perioada epidemiei „au fost întreprinse măsurile de rigoare pentru a minimaliza contactul cu exteriorul în scopul prevenirii răspândirii infecției în instituțiile penitenciare, dar și pentru a garanta exercitarea drepturilor de către persoanele aflate în detenție”.

Expert: În aprilie și mai, perioadă de pandemie, piața valutară s-a contractat cu peste 42%

În lunile aprilie și mai, perioadă de pandemie, piața valutară din Republica Moldova s-a contractat cu peste 42%. Valoare maximă în istoria țării. Mult mai mult decât a fost în criza din anul 2015, când într-o astfel de perioadă, piața valutară s-a redus cu 31%. Este concluzia expertului în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Expertul menționează că „rulajul total al pieței valutare a scăzut cu 543 de milioane de dolari, de la 1,277 de milioane de dolari în 2019 la 734 de milioane de dolari în 2020”. Totodată, susține că „rulajul pieței din lunile aprilie și mai 2020 a fost cel mai mic din ultimii opt ani, de când Banca Națională a Moldovei publică datele lunare”.

476 de pacienți în stare stare gravă. 27 pacienți sunt conectați la respirație asistată

476 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 27 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). 1 177 sunt în stare de gravitate medie, a anunțat în dimineața zilei de astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Totodată, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 130 persoane cu suspecție la COVID-19. Alte 193 persoane  au fost tratate și externate.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 14 363 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1 175  în Transnistria.

Ministerul a anunțat despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19. Numărul victimelor răspuse de COVID-19 se ridică la 484.

Starea de urgență a fost prelungită

Astăzi Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până la data de 15 iulie 2020, cu posibilitatea de prelungire a termenului dat în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Asta înseamnă menținerea restricțiilor hotărârii numărul 17 din 23 iunie 2020, adoptată de CNESP. Prin urmare, se interzice:

Pe perioada stării de urgență în sănătate publică se restricționează:
  • aflarea în locurile publice în grupuri mai mari de 3 persoane,
  • aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă,
  • aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive și zone de agrement,
  • este interzisă activitatea cluburilor de noapte.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.