09:16:46 25.04.2024
Stiri

Vladimir Țurcan FORȚEAZĂ revenirea în funcția de președinte al CC, prin intermediul Judecătoriei Chișinău. Usatîi: „Eu știu judecătorii de la Curtea de Apel care vor menține decizia”. Litvinenco a sesizat CC

Actualitate 23.06.2020 12:40 Vizualizări1863 Autor: Ziarul National
Vladimir Țurcan FORȚEAZĂ revenirea în funcția de președinte al CC, prin intermediul Judecătoriei Chișinău. Usatîi: „Eu știu judecătorii de la Curtea de Apel care vor menține decizia”. Litvinenco a sesizat CC cotidianul.md


Fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan, urmează să fie repus în funcție în această săptămână, prin intermediul unei decizii a Judecătoriei Chișinău, iar ulterior - și a Curții de Apel Chișinău. Declarația a fost făcută ieri de către liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

Potrivit lui Usatîi, fostul deputat socialist, Vladimir Țurcan, va reveni în fruntea CC, deoarece așa vrea președintele Igor Dodon, care ar controla sistemul judecătoresc.

Citește și: DOC // Curtea Constituțională a RESPINS, ca fiind inadmisibilă, cererea lui Vladimir Țurcan cu privire la demiterea sa din fruntea Înaltei Curți

„Vreau să vă spun că săptămâna aceasta Vladimir Țurcan va reveni în funcția de președinte al CC. Am numele judecătorilor de la Curtea de Apel, care vor menține decizia. Dețin și numele judecătorilor cu care s-a făcut înțelegerea”, a declarat Renato Usatîi, în cadrul unei emisiuni de la Tv8.

Citește și: Dodon NU se poate RESEMNA cu demiterea lui Țurcan din fruntea CC și sugerează că instituția ar fi CAPTURATĂ: „Sper să nu ajungem în situația de anul trecut... și e vorba de UZURPAREA puterii în stat”

Judecătoria Chișinău a confirmat ieri că trei judecători vor examina decizia Înalte Curți, prin care Țurcan a rămas fără funcția de președinte.

Citește și: Vladmir Țurcan a fost DEMIS din funcția de președinte al Curții Constituționale: Cine i-a luat locul în fruntea Înaltei Curți

„Judecătoria Chișinău aduce la cunoștința publicului larg faptul că, prin dispoziția vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, s-a dispus examinarea cauzei de către un complet format din trei judecători, specializați în materie de contencios administrativ. În continuare, eventualele acțiuni procedurale relevante vor fi comunicate publicului larg, inclusiv prin intermediul portalului instanței de judecată”, se arată în comunicatul de presă.

CITIȚI și IMIXTIUNE? Președintele Curții Constituționale i-a dat EXPLICAȚII lui Dodon. „O soluție e ca CC să lase legile în vigoare sau opoziția să RETRAGĂ sesizările”

În legătură cu acest fapt, deputatul Sergiu Litvinenco a remis astăzi o sesizare la la CC, prin care solicită ca Înalta Curte să se expună dacă o altă instanță poate decide asupra alegerii și/sau destituirea președintelui CC.

Citește și: Un fost apropiat al lui Dodon spune că șeful statului este LA PĂMÂNT după demiterea lui Țurcan de la șefia CC. Nu se aștepta la o așa LOVITURĂ: „Va avea mari probleme”

„Deși Constituția spune clar că hotărârile CC „sunt definitive și nu pot fi atacate”, unii încearcă să demonstreze contrariul. Deși Constituția interzice expres contestarea hotărârilor CC, se încearcă „marea cu degetul” – merg în instanțele de judecată și solicită anularea hotărârilor CC prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte, iar Domnica Manole a fost aleasă în această funcție. Am cerut Curții ca, printr-o hotărâre de interpretare, să mai spună o dată că actele CC, inclusiv cele care se referă la alegerea sau destituirea președintelui CC, nu pot fi atacate în instanțele judecătorești”, a explicat deputatul Litvinenco.

Citește și: DEZVĂLUIRI // Un deputat din opoziție acuză că Dodon ar fi intrat în AGONIE și ar fi scos la înaintare ARTILERIA GREA. „Câțiva judecători ai Curții Constituționale sunt FILAȚI non-stop”

Fostul deputat al PSRM, Vladimir Țurcan, desemnat judecător constituțional de către Parlament, a fost ales, pe 19 august 2019, în calitate de președinte al CC. Într-o hotărâre publicată pe 23 aprilie curent pe pagina electronică a Curții, se anunța că Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de preşedinte al Curții ca urmare a exprimării votului de neîncredere, după ce președintele Igor Dodon a dezvăluit public faptul că Țurcan îi raporta despre voturile și discuțiile din cadrul Înaltei Curți. Potrivit unei alte hotărâri, Domnica Manole a fost aleasă, prin vot secret, în calitate de președintă a Curții, pe un termen de trei ani, cu majoritate de voturi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md