13:35:37 23.04.2024
Stiri

VIDEO // DRRM va lansa, în PREMIERĂ, o hartă interactivă care va cartografia toate finanțările acordate R. Moldova de către România de la 1991 încoace. Ce proiecte a mai prezentat Ana Guțu la primul Comitet interministerial

Actualitate 23.06.2020 14:39 Vizualizări1000 Autor: Ziarul National
VIDEO // DRRM va lansa, în PREMIERĂ, o hartă interactivă care va cartografia toate finanțările acordate R. Moldova de către România de la 1991 încoace. Ce proiecte a mai prezentat Ana Guțu la primul Comitet interministerial


Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din Guvernul României, condus de Ana Guțu, lucrează acum la o bibliotecă electronică ce va cuprinde toate finanțările acordate Republicii Moldova de către România. Astfel, cetățenii vor afla, cu doar un click, parcursul banilor acordați de România, a declarat astăzi secretarul de stat Ana Guțu, în cadrul unui briefing de presă.

„Astăzi a avut loc prima ședință a Comitetului interministerial organizat la nivelul DRRM din care fac parte secretarii de stat și reprezentanții ministerelor din Guvernul României. La ședința de constituire am prezentat misiunea și atribuțiile DRRP, proiectele aflate în derulare, dar și elemente de strategie ale instituției create pe 17 februarie 2020. Misiunea DRRM este promovarea politicilor de cooperare strategică între România – R. Moldova”, a precizat Ana Guțu.

Sursa citată a subliniat că DRRM a examinat deja primul lot de proiecte depuse de instituțiile și ONG-urile din R. Moldova.

„Chiar săptămâna aceasta vom anunța primele rezultate ale evaluării acestor proiecte. Încurajăm reprezentanții ONG-urilor, instituțiilor educaționale, structurilor de cooperare la nivel descentralizat, mă refer la administrațiile publice locale, să depună, în continuare, proiecte la DRRM. Cu siguranță vor fi examinate și susținute. Sesiunea de depunere a proiectelor este permanentă, de la 1 ianuarie și până în luna noiembrie”, a adăugat Ana Guțu.

Secretarul de stat a oferit detalii și despre o bibliotecă electronică ce va cartografia toate finanțările efectuate de către România în R. Moldova atât pe filiera cooperării administrației publice centrale, cât și pe cea a cooperării descentralizate.

„E vorba de acorduri de cooperare și de înfrățiri, care există la ora actuală între primăriile din România și cele din R. Moldova. Sperăm că această hartă interactivă va fi lansată către finele anului 2020, iar fiecare utilizator va putea accesa această hartă pe site-ul DRRM și se va putea informa care a fost ajutorul sau finanțările acordate de României către R. Moldova de la 1991 încoace”, a subliniat secretarul de stat.

De asemenea, Ana Guțu s-a referit și la alte priorități ale DRRM în anul curent. „Este vorba despre susținerea instituțiilor media de limbă română din R. Moldova, pentru a combate propaganda rusească, mai ales pe timp de pandemie COVID – 19. Vom susține proiectele în sprijinul mobilității academice la nivel de instituții educaționale, dar și la nivel de ONG-uri. Vom sprijini asociațiile care își propun diferite cooperări și colaborări transfrontaliere pe subiecte ce vizează identitatea românească, tradițiile românești, cultura, dar și tot ce ține de funcționarea curentă a instituțiilor democratice, europenizarea R. Moldova prin implementarea Acordului de Asociere. DRRM își propune să colaboreze cu autoritățile din Guvernul României pentru soluționarea altor probleme majore cu care se confruntă cetățenii R. Moldova, care dețin și cetățenia României”, a conchis secretarul de stat Ana Guțu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md