20:30:36 19.04.2024
Stiri

Prutul a depăşit cu 84 de centimetri cota de PERICOL. Situația este și mai CRITICĂ din cauza viiturilor din Ucraina, iar în R. Moldova a fost anunțat COD portocaliu

Actualitate 23.06.2020 19:30 Vizualizări1582 Autor: Ziarul National
Prutul a depăşit cu 84 de centimetri cota de PERICOL. Situația este și mai CRITICĂ din cauza viiturilor din Ucraina, iar în R. Moldova a fost anunțat COD portocaliu


Nivelul râului Prut la intrarea pe teritoriul României a depăşit, marţi dimineaţă, la ora 10,00, cu 84 de centimetri cota de pericol, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Dorina Lupu.

Aceasta a precizat că, la staţia hidrometrică de la Oroftiana, Prutul măsura 734 de centimetri, cu 84 de centimetri peste cota de pericol, care a fost stabilită la 650 de centimetri, iar tendinţa este de creştere.

Tot marţi, la ora 10,00, la staţia hidrometrică de la Rădăuţi Prut, cota de inundaţii pe râul Prut a fost depăşită cu 20 de centimetri.

„Două echipaje ale ISU Botoşani şi autorităţile locale monitorizează situaţia în teren", a precizat Dorina Lupu, citată de Agerpres.

Cotele apelor râului Prut la intrarea în ţară au crescut pe fondul viiturilor care vin din Ucraina.

Menționăm că în R. Moldova este în vigoare, până pe 3 iulie curent, un Cod portocaliu de ieșire a apei în luncă. În legătură cu precipitațiile puternice, prognozate în cursul superior al Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina), hidrologii avertizează despre menținerea nivelului înalt al apei pe sectorul Criva – Costeşti - Stânca.

„În legătură cu decizia Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc (r.Nistru) pâna la 1 400 metri cubi pe secundă, Centrul Hidrologic prognozează, în intervalul 23 - 29 iunie, creșterea nivelului apei, față de nivelul din 23 iunie pe sectorul s. Naslavcea – or. Dubăsari cu 1,8 - 2,2 metri. Apa se va scurge în limitele albiei minore. În legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (r.Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează despre creşterea nivelului apei pe sectorul:

- or.Costeşti-Stânca – or.Cantemir cu 2,5 – 3,5 metri;
- or.Cantemir – s. Brânza cu 1 – 2 metri.

Izolat, se prevede ieșirea apei în lunca râului Prut și subinundarea terenurilor agricole în cazul spargerii digurilor de stat”, se arată în avertizarea Serviciului Hidrometeorologic de Stat de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md