‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum au influențat precipitațiile căzute starea culturilor agricole?

Cum au influențat precipitațiile căzute starea culturilor agricole?

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La finele lunii aprilie curent, premierul Ion Chicu a anunțat că recolta estimată de grâu în acest an va fi înjumătățită din cauza secetei. În ciuda ploilor din ultima perioadă, în viziunea specialiștilor și fermierilor situația nu s-a ameliorat, iar prognozele rămân a fi la fel de sumbre.

„Într-adevăr, producția de grâu din acest an ar putea fi înjumătățită, însă nu putem fi siguri în privința acestei prognoze până nu vedem grâul în hambare. Necesarul anual de grâu constituie circa 350 de mii de tone. Pentru acest an se preconizează recoltarea a circa 500 de mii de tone, ceea ce ar însemna că este acoperit pe deplin minimul necesar”, a declarat pentru Agrobiznes Ecaterina Grigorean, șefa serviciului de informare și comunicare cu mass media al MADRM.

În ciuda situației deloc îmbucurătoare în ceea ce privește recolta de grâu, ploile s-au răsfrânt pozitiv asupra altor culturi agricole.

“Pentru grâu ploile pe care le-am așteptat cu sufletul la gură nu au fost de ajutor. Precipitațiile au avut efecte pozitive asupra boboaselor, dar și asupra culturilor de porumb și floarea-soarelui. Deși toamna se numără bobocii, grâul este compromis, iar îmbunătățirea situației în acest sens datorată ploilor este nesemnificativă. Precum s-a și anunțat, recolta din acest an va fi mai redusă cu 50%”, a declarant directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco.

O opinie silimară este împărtășită și de către Mihai Cerguță, fermier din raionul Criuleni, Cimișeni.

„Pe câmpurile unde ploile au început cu zece zile mai devreme grâul și-a revenit, însă pe alte terenuri situația nu s-a îmbunătățit. Adică 10 zile au făcut diferența. În schimb, porumbul e frumos, floarea soarelui la fel”, a relatat Mihai Cerguță, fermier.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2019, au fost recoltate peste 1 milion (1148) de tone de grâu de toamnă și primăvară.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›