22 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 163 cazuri noi de infectare și șapte decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

163 cazuri noi de infectare

163 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 14 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Acestea au fost confirmate în urma procesării a 1004 de teste.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 14 363 cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 18 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 15, personal auxiliar – 3.

Alte 123 persoane s-au vindecat. În total, 8 019 persoane au fost tratate de COVID-19.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea a șapte decese cauzate de COVID-19. Printre victime figurează și Ion Stati de 57 ani, medic funcționalist al Secției Diagnostică Funcțională din cadrul IMSP SR Orhei, unde și-a dedicat întreaga activitate profesională. Până în prezent 480 de persoane au fost răpuse de COVID-19.

Activitatea a 11 farmacii și o instituție medicală, sistată

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că, pe parcursul ultimelor 3 zile, în contextului verificării respectării măsurilor de prevenire a răspândirii infecției COVID-19,  au fost supuse evaluării 134 obiective ale economiei naționale. Astfel, au fost verificate 90 frizerii, 19 farmacii, 7 instituții medicale, 9 instituții de comerț. Au fost depistate abateri la 21 de obiective: 17 frizerii, 2 obiective de comerț și câte o instituție medicală și farmaceutică. Totodată, ministerul a precizat că „a fost sistată activitatea a 12 obiective, dintre care 11 farmacii și o instituție medicală, fiind aplicate și 4 măsuri de contravenție administrativă”.

Chișinău:  În weekend centrele comerciale vor fi închise

Ţinând cont de situaţia epidemiologică alarmantă în ceea ce priveşte îmbolnăvirile cu COVID – 19, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chişinău a decis:

Centrele comerciale din Chişinău vor activa după un regim restrâns, stabilit anterior. Acestea vor fi deschise de luni până vineri, în perioada orelor 10:00 – 16:00. În weekend centrele comerciale vor fi închise.

– În această perioadă este interzis organizarea evenimentelor festive.

– În locul prânzurilor calde, Direcția generală asistență socială şi sănătate va repartiza pachete cu produse alimentare persoanelor, care necesită ajutor.

Ion Chicu: Starea de urgență în sănătate publică ar putea fi extinsă

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică se va întruni marți în ședință unde se va pune în discuție subiectul extinderii stării de urgență în sănătate publică, a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării. Actualul termen al stării de urgență în sănătate publică a fost instituit până pe 30 iunie.

Premierul a mai spus că, la momentul actual, în spitale unde sunt tratați pacienți infectați cu COVID-19 sunt ocupate circa 50-55% dintre locurile disponibile.  „Avem ocupate 50-55% din numărul de locuri din spitale… Mai complicată este situația cu personalul medical, care este realmente extenuat… Am avut deficit de cadre medicale și până la pandemie, dar acum este și mai accentuată această problemă”, a spus Chicu.

Bilanț sumbru în weekend : 644 cazuri noi de infectare și 22 decese

În zilele de sâmbătă și duminică , în Republica Moldova au fost înregistrate 644 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Sâmbătă au fost confirmate 397 cazuri, iar duminică – 247 cazuri.  Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 14 200 cazuri. În zilele de odihnă s-a anunțat despre infectarea a 48 de lucrători medicali. dintre care 11 sunt medici.

Totodată, 371 de persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 7 896.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anuțat despre despre înregistrarea altor 22 decese provocate de COVID-19. Dintre acestea 14 au fost înregistrate în ziua de sâmbătă. Duminică, ministerul a anunțat decesul medicului Vasile Sârbu (deces 472), de 65 ani, şef al Serviciului endoscopie şi ultrasonografie din cadrul Spitalului Clinic Bălţi, internat pe data de 18 iunie la Spitalul Clinic Republican, cu COVID-19.

Totodată, a fost anunțată pierderea asistentei medicale Victoria Maciuga (deces 473) de 45 ani, care activa în secţia Pneumologie a Institutului Mamei şi Copilului. Ea a fost internată la SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”, pe 6 iunie, cu COVID-19.  „Exprimăm sincere condoleanţe familiilor şi putere să treacă peste aceste momente grele”, se arată în mesajul ministerului.

În total, 23 lucrători medicali au pierdut lupta cu viaţa, din cauza infecţiei COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.