COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

epa04170471 A general view of the checkpoint at the border of Moldova and the breakaway Transnistrian Republic, near Bender, 65 km Vest from Chisinau, 17 April 2014. Russian President Vladimir Putin said on 17 April that Ukraine should reopen trade and transportation routes to Moldova's breakaway province of Transnistria, a day after the region formally asked Russia to recognize its independence. Transnistria is not recognized by any sovereign nation. It split from Moldova in 1992 following a two-year war that erupted as a result of the collapse of the Soviet Union. There are Russian troops stationed in the region, but Moscow has never formally recognized it as an independent state. Ukraine has voiced fears that Russia might take advantage of the situation to invade its southern region. EPA/STR

PE SCURT

Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate. 

Thomas Mayr Harting, reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, dar și în regiunea transnistreană. În comunicatul OSCE se menționează că interlocutorii din Tiraspol l-au asigurat pe Thomas Mayr Harting că posturile ilegale vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control.

Pe deasupra, chiar dacă unor sate moldovenești li s-au ridicat unele restricții, trei sate au fost ignorate de autoritățile moldovenești. Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a declarat că acele trei localități „se numără că e în Transnistria, îi la ei la evidenţă, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligaţiune”. Respectiv, locuitorii rămân blocați în Vasilievca, Roghi și Corjova.

PE LUNG

1. Ieri, 21 iunie, în regiunea transnistreană, au fost efectuate 144 de teste, dintre care 9 au fost pozitive. În total, în regiune sunt 1154 cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 922 sunt declarate tratate, iar 44 de persoane au decedat.

2. 249 de lucrători spitalului de boli infecțioase din Slobozia, regiunea transnistreană, au primit medalii pentru „salvarea vieții”. De la 17 martie când a fost declarată stare de urgență în zonă, au fost spitalizate 445 de persoane.

3. Epidemiologii au reglementat măsurile de prevenire a infecției de COVID-19 în hoteluri. Zilnic, angajații vor curăți și sistemelor de ventilație, dar și aparatele de aer condiționat. Va fi măsurată temperatura vizitatorilor: la intrare în hotel, în restaurante sau barurile din hoteluri, dar și pe parcursul zilei. 

O altă regulă pentru hoteluri este numărul maxim de vizitatori care se pot afla în același moment în hotel – 40

4. Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au declarat că intenționează să prelungească măsurile de susținere a populației și afacerilor în perioada de stare de urgență în sănătate, întrucât oamenii întâmpină greutăți din cauza măsurilor restrictive. Este vorba despre scutiri fiscale și credite speciale pentru antreprenori, compensații financiare pentru întreprinzătorii individuali și altele. 

POLITICĂ 

5. Thomas Mayr Harting, Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, dar și în regiunea transnistreană.

Partea moldovenească a reiterat despre îngrădirea abuzivă a liberei circulații prin instalarea ilegală a posturilor de control de către Tiraspol. „Au fost manifestate îngrijorările referitor la noile reguli impuse de Tiraspol privind intrarea și ieșirea din regiune, care este impusă de structurile de facto din regiune și extinsă până în data de 30 septembrie curent”, se arată în comunicat

Partea transnistreană a ținut să amintească despre „problemele nerezolvate și unele acorduri nerealizate, al căror număr este în creștere, exprimându-și disponibilitatea de a discuta în detaliu cu diplomații europeni fiecare punct din agenda curentă”, anunță așa-zisele autorități ale regiunii transnistrene.

Și OSCE a publicat un comunicat despre aceste întâlniri. „Referitor la posturile nou înființate, interlocutorii mei din Tiraspol au accentuat că aceasta este o măsură temporară legată de pandemia actuală și că aceste posturi vor fi înlăturate imediat ce situația COVID-19 va fi sub control”, a declarat reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Albaniei pentru procesul de reglementare transnistreană.

6. Este important să menționăm că săptămâna trecută, Promo-LEX a făcut un apel public cu privire la respectarea obligațiilor de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova în raport cu locuitorii regiunii transnistrene. Specialiștii din cadrul organizației au constatat că locuitorii din Vasilievca, Roghi și Corjova au fost ignorați de către autoritățile constituționale de la Chișinău, atunci când au negociat ridicarea restricțiilor pentru unele sate moldovenești din stânga Nistrului.

Pe 16 iunie, președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov fiind întrebat despre situația satelor Corjova și Roghi, a comunicat presei că aceste localități „se numără că e în Transnistria, îi la ei la evidenţă, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligaţiune”, și că acest lucru s-ar fi decis între Președintele Republicii Moldova și liderul de la Tiraspol.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.