Pagina oficială a Municipiului Chișinău

APL Chișinău evaluează posibilitatea redeschiderii grădinițelor din oraș

   3516

Primăria municipiului Chișinău informează că decizia finală privind redeschiderea instituțiilor de educație timpurie (IET) din oraș, în condițiile pandemiei provocate de infecția COVID-19, va fi luată de Comisia Națională de Sănătate Publică, în dependență de evoluția situației epidemiologice și după analiza situației în domeniu, bazată pe riscuri. Declarații în acest sens au fost făcute de viceprimarul Angela Cutasevici, în cadrul ședinței operative săptămânale.

În context, e de menționat că administrația publică locală a participat în comun cu autoritățile centrale: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ș.a., la elaborarea instrucțiunii privind reluarea activității IET din municipiu, a reglementărilor-cadru speciale pentru redeschiderea instituțiilor și raportul de autoevaluare privind pregătirea IET pentru funcționare. Documentele enunțate urmează a fi aprobate de ministerele de resort sau de Comisia Națională de Sănătate Publică.

Între timp, în cadrul grădinițelor se desfășoară lucrări de reparație, iar managerii acestora sunt preocupați de asigurarea IET cu materiale specifice pentru activitatea în perioada pandemică: echipamente de protecție, termometre cu infraroșu, dezinfectanți, săpun etc. De asemenea, managerii instituțiilor preșcolare, în coordonare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport și direcțiile sectoriale sunt în etapa de elaborare a planului de redeschidere: pe grupe, pe spațiile de odihnă, de învățare, pentru ca la data anunțată să fie pregătite.

Potrivit viceprimarului de ramură, nivelul de pregătire al instituțiilor de educație timpurie va fi stabilit în baza rapoartelor de autoevaluare, coordonat cu structurile teritoriale ale ANSA și ANSP, iar unitățile care nu vor îndeplini condițiile sanitaro-igienice de dotare și cele de asigurare cu personal, stipulate în raport, nu-și vor putea relua activitatea.