12:26:12 23.04.2024
Stiri

Casa părintească a lui Adrian Păunescu din satul Copăceni, renovată şi transformată în muzeu: Când va fi deschisă publicului

Actualitate 22.06.2020 12:37 Vizualizări3783 Autor: Ziarul National
Casa părintească a lui Adrian Păunescu din satul Copăceni, renovată şi transformată în muzeu: Când va fi deschisă publicului Foto: Infoprut


Casa poetului român Adrian Păunescu din satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost renovată şi transformată într-un muzeu al literaturii române de către Asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

Acest lucru s-a întâmplat după ce Asociația amintită a procurat casa în care a locuit Păunescu, iar aici vor fi păstrate o parte dintre lucrurile care i-au aparținut, dar și volumele sale de poezie.

„Casa a fost achiziţionată de către Euroregiunea Siret-Prut-Nistru pe 2 aprilie pentru suma de zece mii de euro. Planul casei este exact acelaşi ca cea în care s-a născut Adrian Păunescu. Adevărul e că nu mai puteam folosi materialele vechi, pentru că, la momentul achiziţionării, casa intrase aproape în pământ. Ea nu este gata, după cum ştiţi, în capete vor fi pictate florile acelea care au făcut frumuseţea casei”, a declarat Ludmila Sfârloagă, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Prahova, pentru nordnews.md.

Valoarea lucrărilor se cifrează la peste 70 000 de euro. În cele două odăi mici din casă se vor găsi leagănul în care a crescut Adrian Păunescu, dar şi volumele sale de poezie. Pereţii vor fi acoperiţi cu fototapete reprezentative din viaţa şi activitatea poetului.

„O parte este casa veche pe care o mobilăm cu mobilă veche din 1940, inclusiv copaia în care a fost legănat Păunescu și care a fost găsită şi o cameră care va prezenta opera lui poetică, jurnalistică şi de militant pentru drepturile poporului român de pretutindeni”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, Mircea Cosma.

În cei 67 de ani de viaţă, Adrian Păunescu a publicat peste 50 de cărţi, în majoritate volume de versuri, care au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare.

„Există un singur om care a scris peste 300.000 de versuri, el se numește Adrian Păunescu. Fundația pe care o conduc a făcut demersurile necesare ca în viitor Adrian Păunescu să fie scris în Cartea Recordurilor”, a mai subliniat directorul asociației.

Casa muzeu urmează să fie deschisă pentru vizitatori la sfârşitul lunii iulie curent, în curte fiind amenajată și o scenă unde vor fi organizate festivaluri de muzică şi poezie.

Citiți continuarea articolului AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md