Linkuri accesibilitate

Dumitru Mînzărari: „PAS riscă să piardă din popularitate, dacă se asociază acestui plan de guvernare al Platformei DA”


La Chișinău, oportunitatea demiterii guvernului, apărută odată cu destrămarea majorității din parlament, a tras linii de demarcație nu doar între putere și opoziție, așa cum ar fi firesc. Diferențe puternice de viziune au apărut și între Platforma DA, optând pentru demiterea imediată a guvernului, și Partidul Acțiune și Solidaritate, care și-ar dori mai degrabă anticipate. Potrivit anunțurilor unor fruntași ai PAS și DA, cele două ar urma azi să se întâlnească și cu Partidul Democrat, pentru un început de tratative pe tema viitorului. Dar de ce nu se înțeleg mai întâi între ele? Iată părerea lui Dumitru Mînzărari, cercetător la Universitatea Michigan din SUA.

Interviu cu Dumitru Mînzărari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:10 0:00
Link direct

Dumitru Mînzărari: „Ambele partide - și Platforma Demnitate și Adevăr, și Partidul Acțiune și Solidaritate -, în principiu, au dreptate din perspectiva lor de formațiuni politice. Ambele își promovează interesele formațiunilor sale. Platforma DA este în scădere de popularitate și are nevoie de acțiuni care i-ar permite să revină în forță cumva pe arena politică, să atragă atenția populației asupra sa. Și o potențială guvernare, chiar și scurtă, de doar câteva luni, i-ar permite acest lucru. Și înainte de alegeri, pentru ei chiar și aceste câteva luni sunt importante. Având controlul administrativ, ar putea să schimbe dinamica lor politică aflată în scădere, s-o redreseze și poate să acumuleze câteva puncte de popularitate. Eu cred că Partidul Acțiune și Solidaritate ar dori ca Platforma DA să-și revină, să-și recapete popularitatea pierdută, însă problema pe care o văd eu e că însuși PAS riscă să piardă din popularitate, dacă se asociază acestui plan de guvernare al Platformei DA. Motivul e simplu: electoratul Maiei Sandu este unul care e sensibil față de o coalizare a Partidului Acțiune și Solidaritate cu partidele, sau formațiunile, sau persoanele care sunt considerate corupte sau au fost implicate în acțiuni dubioase de corupție.”

Europa Liberă: Și electoratul Platformei DA nu-i tot atât de sensibil? Vi se pare că există diferență?

Orice guvern va schimba Guvernul Chicu va fi nevoit să intre într-un pact nu prea etic cu aceste personaje...

Dumitru Mînzărari: „Da, consider că între aceste electorate există o diferență. Electoratul Platformei DA este mai centrist, pe când electoratul Partidului Acțiune și Solidaritate ar fi un pic mai liberal-democrat, adică ideologic ar fi mai rezistent la coaliții cu persoane considerate corupte. Electoratul de centru este mai tolerant la aceste lucruri, adică la o astfel de coaliție. Dar iarăși, asta este opinia mea personală. Aș putea să explic logica din spatele acestor lucruri, dar ar dura mult timp. Astfel, eu aș explica de ce nu este în interesul PAS-ului să se afilieze cu o astfel de guvernare, în special pentru că deja au făcut-o în trecut cu socialiștii și dacă atunci puteau să invoce că trebuiau să scape țara de un rău mai mare și trebuiau să facă o coaliție temporară în acest sens cu socialiștii, după experiența lor când s-a adeverit că socialiștii nu sunt diferiți, dl Dodon nu prea este diferit în încercările sale de a captura controlul asupra Republicii Moldova de dl Plahotniuc, eu cred că electoratul Maiei Sandu, fiind ideologic un pic mai intolerant, mai radical, dacă putem folosi acest cuvânt față de astfel de coaliții, cred că ar penaliza-o. Este foarte mare riscul să fie penalizată conducerea actuală a PAS-ului. Acesta este un motiv important ca PAS-ul să ezite să se implice. Al doilea motiv e destul de pragmatic: dacă pentru a schimba Guvernul Chicu ar fi nevoie de voturile Partidului „Șor” sau ale unor persoane din PD care s-au discreditat semnificativ, pentru a obține aceste voturi se vor pune anumite condiții. Și atunci, orice guvern va schimba Guvernul Chicu va fi nevoit să intre într-un pact nu prea etic cu aceste personaje. Înainte de toate, nu va fi posibil să continue investigația furtului miliardului, care îl implică pe dl Șor sau alte persoane din PD, care își vor oferi votul Platformei DA pentru a schimba Guvernul Chicu. În acest caz este o probabilitate de aproape 100% că următorul guvern își va lega mâinile și nu va putea acționa în acest domeniu. Astfel, înaintea alegerilor PAS-ul se va expune unor lovituri din partea socialiștilor că, uitați-vă, încearcă să oprească investigația furtului miliardului. Practic, acele acuzații pe care riscă să le primească socialiștii în campania electorală, ei le vor folosi contra opoziției actuale, adică contra PAS și PDA. Din punct de vedere strategic, pentru PAS acest lucru ar fi o lovitură dureroasă și cred că ar pierde din popularitate. E foarte riscant. Depinde cum vor gestiona ei această criză și cum vor explica alegătorilor lor, dar cert este că e un risc prea mare ca PAS să și-l asume. Dacă gândim strategic, pentru PAS ar fi o acțiune nu prea rațională.”

Europa Liberă: Înseamnă ceea ce spuneți Dvs. că pentru Platforma DA riscul acesta e totuși mai mic decât riscul de a fi uitat de cetățean, de a merge în continuare pe trendul acesta de descreștere? Adică vreau să înțeleg de ce pentru Platforma DA acest risc n-ar fi valabil din moment ce și politicienii acestei platforme sunt la fel de fermi atunci când afirmă că luptă cu oligarhia, cu stat capturat, cu scheme, cu nedreptăți?

Dumitru Mînzărari: „Posibil că greșesc, însă, în percepția mea, dinamica popularității Platformei DA e în descreștere. Faptul revenirii PDA la guvernare și chiar guvernând țara câteva luni le va permite să oprească această dinamică. Chiar fiind acuzați că interacționează că oameni corupți, că nu pot să investigheze cazul, având controlul administrativ, ei ar putea gestiona aceste acuzații. Bunăoară, ar putea evidenția unele cazuri de corupție investigate și le-ar prezenta populației ca succese, iar despre altele ar spune că necesită investigații mai profunde și procesul va dura. Evident, unele dosare de corupție vor fi investigate și prezentate. Totul depinde de cum va fi gestionată situația. Consider că electoratul Platformei DA fiind mai tolerant la acest aspect de corupție, PDA ar fi penalizat mai puțin, ar pierde ceva puncte, dar faptul aflării la putere le-ar permite să compenseze pierderile și în final ar ieși în câștig. De aceea văd drept unica explicație logică faptul că PDA tinde să preia guvernarea în situația critică de astăzi, când chiar și cel mai capabil guvern s-ar confrunta cu provocări enorme. Numărul infectaților cu COVID-19 e în creștere, populația nu a fost protejată de propaganda rusă, care intenționat a răspândit zvonuri despre această infecție și, nefiind protejată, a crezut în aceste manipulări, iar acum e dificil de convins să respecte regulile de securitate epidemiologică. Urmează criza economică provocată de COVID și de inacțiunile guvernării actuale. Deci sunt un șir de probleme care va fi foarte dificil de gestionat și PDA dorește să meargă la guvernare înainte de potențiale alegeri. O altă explicație logică decât cea menționată anterior eu pur și simplu nu văd.”

Europa Liberă: Ținta pe care o afișează Platforma DA este cu orice preț să scăpăm de Dodon. Nu stă în picioare?

Dumitru Mînzărari: „Dacă e să gândim strategic, lăsându-l pe Dodon și Guvernul Chicu să stea la guvernare în continuare, vor crește șansele opoziției să lovească în socialiști și în Dodon la alegeri mult mai puternic. La momentul de față fiecare zi de guvernare a Guvernului Chicu lovește în reputația dlui Dodon și a socialiștilor. Dacă vrem să schimbăm monopolul politic al lui Dodon și al socialiștilor în Republica Moldova, nu trebuie de făcut nimic, stai și te uiți cum ei înșiși se îngroapă. Evident, acest lucru e rău pentru cetățeni. Eu nu am văzut o explicație că acest lucru s-ar face pentru cetățeni, că, da, guvernul acesta se discreditează oricum, însă suferă cetățenii și dacă dorim să salvăm cetățenii, mergem la guvernare anume în acest scop...”

Fiecare zi de guvernare a Guvernului Chicu lovește în reputația dlui Dodon și a socialiștilor...

Europa Liberă: Ba da, se formulează și astfel de explicații. Dar aș vrea să vă întreb pe Dvs.: dacă pornim de la realitatea că, deocamdată, Partidul Acțiune și Solidaritate nu este decis să dea jos guvernul - și acest lucru am putea presupune că așa va rămâne -, credeți că aceste două partide vor putea gestiona situația de o manieră în care să nu fie acuzate că l-au lăsat pe Igor Dodon și Guvernul Chicu să facă rău populației? Adică nu se vor confrunta cu aceste critici că, iată, ați avut ocazia să dați jos guvernul și nu l-ați dat și uitați-vă la ce s-a ajuns?

Dumitru Mînzărari: „Nu cred că această critică va dăuna Partidului Acțiune și Solidaritate foarte mult, fiindcă suporterii PAS-ului, de fapt, susțin poziția partidului. Ei au o încredere destul de mare în Maia Sandu, liderul PAS-ului, cred în interpretările dânsei și cred că poziția luată de ea este una corectă. Nu cred că PAS va pierde foarte mult, dar dacă vorbim de capacitatea lor de a câștiga alegători adiționali, nu știu cum aceasta s-ar manifesta în campania electorală. Totul va fi contextual, va depinde cum PAS va fi atacat și modul în care va gestiona aceste atacuri la adresa sa. Însă efectul unor acuzații nu va fi foarte puternic, fiindcă chiar dacă spuneți că aceste argumente sunt folosite de PDA, eu nu le-am văzut să fie mainstream. Și, înainte de toate, partidele de opoziție nu au monopol asupra comunicării cu populația, guvernarea îl are și socialiștii. Deci având un acces mai scăzut la populație și neavând posibilitate să articuleze acest mesaj, să-l pună ca vârf de suliță, cred că argumentul respectiv va avea un efect minim asupra percepției populației.”

Europa Liberă: Donald Tusk, liderul formațiuni europene din care fac parte cele două partide, le-a cerut recent, probabil mai mult dlui Andrei Năstase, să înceteze să se mai certe pe tema asta și să se concentreze pe prezidențiale, pe anticipate. Credeți că acest mesaj va fi ascultat de Platforma DA?

Dumitru Mînzărari: „Nu cred că va fi ascultat. Ceea ce a spus Tusk, e corect din punct de vedere strategic. Dacă dorim o victorie mai convingătoare asupra forțelor pro-ruse, forțelor corupte, într-adevăr, trebuie de concentrat pe reformatarea componenței parlamentului. Deci, alegeri parlamentare - acesta ar fi scopul principal. Cum am spus mai devreme, dacă percepția mea e corectă, Platforma Demnitate și Adevăr are nevoie de acțiuni cât mai rapide pentru a opri dinamica în scădere și a revigora popularitatea formațiunii sale.”

Europa Liberă: Nu riscă să se certe cu familia europeană din care face parte?

Dumitru Mînzărari: „Problema este că oricare forțe pro-europene din Republica Moldova, chiar fiind mici, dacă acced în parlament măcar cu un singur mandat, ele sunt valoroase pentru promovarea politicilor europene și datorită acestui fapt vor continua să se bucure de susținerea partenerilor europeni. Putem să urmărim astfel de cazuri în țări precum Ungaria, Polonia, unde partenerii europeni, chiar dacă au fost nu prea satisfăcuți de acțiunile unor partide din aceste țări, nu le-au exclus din grupurile din care fac parte. Adică le-au supus criticii, dar acelea și au făcut lucruri mult mai rele. De aceea nu cred că Platforma Demnitate și Adevăr riscă sancțiuni din partea partidelor din familia din care face parte.”

XS
SM
MD
LG