Din culisele creației: viața și arta sculptorului Ioan Grecu

ionagrecucollage

Din cauza pandemiei care a cuprins întreaga lume, artiștii locali s-au pomenit într-o situație dificilă. Ei nu-și pot expune lucrările în cadrul expozițiilor de artă și nu au posibilitatea de a primi vizitatori în atelierele sale. Astfel, actorul Boris Cremene organizează o licitație pentru a susține oamenii de artă din țară.

Am discutat cu artistul și sculptorul Ioan Grecu, care pe 26 iunie își va expune lucrările în cadrul licitației online organizată de Boris, ultima vineri din lună.

Ca oricare copil, care în copilărie desenează și modelează, Ioan nu a fost o excepție. Metamorfoza luării unei decizii s-a întâmplat în clasa a șaptea, când a declarat hotărât părinților intenția de a merge la școala de pictură pentru copii din centrul raional Râșcani.

Era o fire artistică, cânta în corul școlii, dansa, studia acordeonul, era bun recitator. Andrei Clașevici, profesorul său de artă plastică din școala medie, a fost cel care a văzut în el niște aplecări către artele plastice. El era foarte subtil și pe nesimțite l-a adus pe Ioan în lumea artelor vizuale. Ba, îl antrena la desenarea unor panouri în școală sau îi dădea să citească „Agonie și extaz”, despre viața și opera lui Michelangelo, ori cartea sculptorului român Ion Vlasiu – „Drum spre oameni”. Astfel, acest microb al artelor plastice a fost sădit în subconștientul său.

Muierea Dalila, 1995

În diferite perioade, pe măsură ce descoperise istoria artelor și diverși artiști, avea slăbiciuni către un curent sau altul, dar a rămas profund marcat atunci când a descoperit creația genialului sculptor român Constantin Brâncuși. Era perioada clujeană a studiilor superioare, începutul anilor ’90, când făcea vizite de documentare în diferite locuri ale țării, inclusiv la Târgu-Jiu, unde a descoperit capodopera Brâncușiană: Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana infinitului.

Sânziana, 2017

Când l-am întrebat cum s-a schimbat viața lui de artist în timpul pandemiei, ne-a răspuns fără ezitare: „Un artist autentic și profund are de obicei o viață interioară intensă, cu suișuri și coborâșuri. Bineînțeles, pandemia ne-a interiorizat și mai mult, făcându-ne și mai sensibili. Artiștii în RM sunt un fel de cerșetori, care nu trebuiesc nimănui, cu mici excepții, colecționarii autohtoni sunt aproape inexistenți, structurile statului nu mai fac de ani buni achiziții pentru completarea fondurilor muzeului, care în timp se va solda cu un gol al artelor plastice contemporane”.

Dar, cert este un lucrul: „Adevăratul artist este de obicei o stare de spirit acum sau peste 10 ani”, ne-a relatat Ioan.

Grație III, 1992

Astfel, actorul stabilit în Portugalia, Boris Cremene, împreună cu Ioan Grecu și alți artiști din Republica Moldova, vă invită să susțineți arta la ea acasă în cadrul licitației online Ultima vineri din lună, care va avea loc în data de 26 iunie, începând cu ora 20.00, în format live.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente