Apple renunță la procesoarele de tip Intel. „Aplicațiile vor fi rapide și actualizate automat la noua arhitectură la instalare”

mac

Apple a anunțat că platforma Mac face tranziția la procesoarele Apple. Acestea sunt bazate pe arhitectura ARM, aceeași care este folosită și pentru dezvoltarea dispozitivelor iPhone și iPad. Motivul pentru care Apple renunță la Intel este nivelul de performanță pe care îl poate atinge în timp prin îmbunătățiri ale designului, cu un consum de energie foarte mic.

Apple va folosi pe computerele desktop și pe MacBook-uri procesoare proprietare cu arhitectură ARM

Computerele Mac vor beneficia de performanță mai bună odată cu tranziția la procesoarele ARM, conform Apple. Compania speră să aducă performanța apropiată de cea a computerelor desktop cu consum de energie redus. De asemenea, compania spune că va oferi autonomie foarte bună pe computerele portabile, scrie Go4IT.

Computerele Mac vor primi o familie dedicată de procesoare, diferită de cea de pe dispozitivele mobile precum iPhone și iPad OS. Totuși, arhitectura este comună, deci optimizarea software este mai simplă pentru dezvoltatori ce creează aplicații compatibile pentru toate.

macOS 11 Big Sur este motorul care va facilita această tranziție. Aplicațiile native Apple funcționează acum în mod nativ pe ARM. De asemenea, aplicațiile Final Cut Pro și Logic Pro funcționează deja pe procesoare ARM, deci utilizatorii profesioniști nu vor avea probleme de tranziție.

Aplicațiile cele mai populare precum Office și Photoshop rulează deja pe macOS 11 și procesorul Apple A12Z

Aplicațiile sunt dezvoltate tot în XCode, iar majoritatea dezvoltatorilor software vor putea pur și simplu recompila sau face modificări minore software pentru a le adapta la procesoarele Apple. Microsoft și Adobe deja au promis suport pentru procesoarele ARM de pe computerele Mac.

Apple a demonstrat un MacBook cu procesorul Apple A12Z, prezent deja pe iPad Pro rulând macOS Big Sur. Office-ul de la Microsoft deja rulează pe această platformă. Word, Excel și Power Point au fost demonstrate cu suport pentru API-ul grafic Metal.

De la Adobe, Lightroom și Photoshop au fost demonstrate funcționând pe un procesor ARM.

Apple a demonstrat și Final Cut Pro X pe ARM editând în timp real trei clipuri video 4K în format ProRes.

Va exista compatibilitate completă cu aplicațiile x86 prin Rosetta 2?

Desigur, toate aplicațiile vechi vor funcționa pe noul macOS Big Sur pe procesoare ARM prin intermediul Rosetta 2. Aplicațiile vor fi rapide și vor fi adaptate automat la noua arhitectură la instalare.

Apple a demonstrat sub Rosetta 2 un joc puternic precum Shadow of the Tomb Raider în 1080p în condiții de utilizare bune. De asemenea, Parallels, cu mașină virtuală de Linux, funcționează fără probleme, dar și aplicații de iPhone și iPad emulate pe macOS fiind dezvoltate pe aceeași arhitectură.

Primul dispozitiv Apple cu procesor ARM este Developer Transition Kit

Apple a anunțat un computer de dezvoltare similar cu Mac Mini numit Developer Transition Kit cu procesor Apple A12Z, 16 GB RAM și SSD de 512 GB.

Apple spune că primul Mac cu procesoare ARM se va lansa înainte de sfârșitul anului 2020 și că tranziția completă va dura aproximativ doi ani. Compania va oferi suport pentru computerele bazate pe procesoare Intel în continuare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente