‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCât ar putea dura ploile cu grindină? Ce spune SHS

Cât ar putea dura ploile cu grindină? Ce spune SHS

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După Codul galben de caniculă, care s-a menținut pe teritoriul țării în perioada 10 -12 iunie, au urmat ploi cu grindină, vijelie în rafale care au afectat unele regiuni din țară.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat cantitatea de precitații căzute a fost de până la 45 l/m2. Totuși, în ciuda precipitațiilor abundente, există teritorii unde rezervele de apă nu au fost suplinite, despre acest lucru a menționat șeful Direcției de Prognoze Meteorologice (DPM) din cadrul SHS, Ghennadii Roșca, solicitat de către Agrobiznes.

„În ciuda ploilor abundente, situația legată de rezervele de apă din sol nu s-a ameliorat esențial. Există destul de multe regiuni, unde cantitatea de precipitații căzute nu este suficientă. Înainte de începerea sezonului de vară, cantitatea de umiditate din stratul de 1 metru de sol, era în cantități satisfăcătoare în nordul și centrul țării, și mai puțină la sud. Cu toate că avem ploi, și acestea sunt abundente, precipitațiile nu aduc beneficii agriculturii, ci, din contra, contribuie la spălarea terenurilor, deoarece solul nu reușește să absoarbă apa și să suplinească rezervele” a spus șeful DPM, Ghennadii Roșca.

Cât privește pericolul de formare a norilor de grindină, acesta este iminent până la sfârșitul acestei luni.

„Până în prezent, am avut 21 de zile cu lansări de rachete, cu un total de 3845 de rachete. Au fost prelucrate 540 de obiecte cu pericol de grindină. Dintre acestea, doar 14 obiecte au provocat căderi de precipitații solide, ceea ce constituie 2,5 % din numărul total de obiecte prelucrate. Cele mai periculoase zone rămân a fi nordul și centrul țării, în special zona Codrilor. Acest fapt datorându-se caracteristicilor geografice și a circulației specifice a aerului. Până la sfârșitul acestei luni există un potențial pericol de formare a norilor cu precipitații solide sub formă de grindină”, a spus Ion Garaba, Directorul Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice al Republicii Moldova.

Amintim că, ploile cu grindină au afectat localitățile din raionul Strășeni, provocând pagube pe sute de hectare de culturi agricole.

Conform datelor SHS, Codul galben de ploi se va menține pe teritoriul țării până joi, 25 iunie.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›