‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole#ReVincudrag: Află istoria a 3 vinării din zona cu IGP „Ștefan Vodă” care păstrează...

#ReVincudrag: Află istoria a 3 vinării din zona cu IGP „Ștefan Vodă” care păstrează pasiunea și dragostea pentru vin

‹ adv ›
‹ adv ›

Agrobiznes continuă să vă prezinte cramele care păstrează tradiția milenară de producere a vinului de calitate continuă la vinăriile din zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Ștefan Vodă” în cadrul campaniei ReVin cu drag. Împreună vom afla despre una dintre cele mai vechi vinării din Basarabia, care produce vinuri sofisticate și îmbietoare, vom descoperi o familie care de câteva decenii păstrează pasiunea și dragostea pentru vin și cum o vinărie relativ tânără și-a făcut loc pe piața internațională.

Zona cu Indicație Geografică Protejată (IGP) „Ștefan Vodă” se întinde pe o suprafață de 10.000 de hectare și este considerată vatra soiului Rară Neagră – cu vinuri de culoare intensă de la rodie spre vișină, cu aromă nobilă combinată ușor cu nuanțe de stejar. Inițiativa face parte din cadrul campaniei „ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și are drept scop familiarizarea și informarea despre destinațiile turistice din țară care așteaptă să-și deschidă ușile pentru vizitatori.

Filozofia familiei Scutaru – într-un pahar de vin

Vinăria „Javgur” produce vinuri speciale și de calitate, care reflectă terroir-ul și legătura omului cu natura. Amplasată într-un amfiteatru natural de o frumusețe rară din Cimișlia, crama a devenit o atracție turistică demnă de toată admirația. De mai bine de 35 de ani, la cârma vinăriei este oenologul Gheorghe Scutaru, cel care le-a transmis și copiilor pasiunea și dragostea pentru vin.

Noua generație a îmbrățișat cu drag cultura vinului și îmbină practicile tradiționale în vinificație cu tehnologiile moderne. Pe o suprafață de 87 hectare de viță-de-vie, cresc strugurii îngrijiți cu dragoste, care mai apoi sunt culeși manual și dau naștere unei adevărate poezii îmbuteliate cu nume de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat, Pinot Gris, Merlot, Pinot Noir, Cabernet.

Pasiunea familiei Scutaru pentru vinificaţie dă naștere unei filozofii în fiecare pahar de vin savurat. Vizitatorii pot merge în excursii la complexul de fortificații Valul lui Traian „De Sus”, muzeul etnografic din Cimișlia, lacul din zonă și pot admira priveliștea pitorească asupra podgoriilor și a vinăriei.

‹ adv ›

De reținut:

  • „Javgur” este o vinărie de familie, podgoriile căreia se află la complexul de fortificații  Valul lui Traian „De Sus”.
  • Vinăria „Javgur” a fost construită în anul 1957, iar de mai bine de 35 de ani, oenologul Gheorghe Scutaru stă la cârma fabricii.

Cea mai veche vinărie din Basarabia

Fabrica de vin „Leuntea-Vin” este o valoare istorică din regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una dintre cele mai vechi vinării înființate în Basarabia în 1817, „Leuntea-Vin” a introdus tehnologia producerii vinului din Europa, fiind recunoscută la nivel internațional pentru vinurile de calitate. Podgoriile cramei își trag rădăcinile de pe vremea generalului-locotenent francez Ponset, care a angajat specialiști în domeniul agriculturii și vinificației din Franța și Germania, pentru a produce cele mai sofisticate vinuri.

‹ adv ›

Vița-de-vie a fost adusă din Franța și datorită climei prielnice, specificului regiunii Purcari de pe văile Nistrului, producea un vin extraordinar. În prezent, vinul cramei este produs de proprietarul fabricii Dmitrii Cissa, care este oenolog cu experiență de peste 45 de ani în producerea vinului și care de unul singur verifică calitatea producerii și respectarea tehnologiei.  

De reținut:

  • „Leuntea-Vin” reprezintă o dinastie de vinificatori în a patra generație.
  • Vinul este produs din struguri crescuți pe podgoriile amplasate în apropiere de Nistru, în zona Purcari, iar solul fertil și bogat creează condiții optime pentru producerea unor vinuri extractive de excepție.

Vin sută la sută autentic și în număr limitat de sticle

„Domeniile Pripa” se întind pe o suprafață de 17,5 hectare pe panta sud-vestică a Nistrului, partea din Valea Hamza. Încă din secolul al XIX-lea, aici au fost plantați butași de viță-de-vie cu soiurile indigene Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră și Rară Neagră, dar și soiuri internaționale precum Merlot și Saperavi.

Doar strugurii cultivați pe „Domeniile Pripa” sunt utilizați pentru producerea vinurilor, care sunt maturate exclusiv în butoaie de stejar moldovenesc, meșterite de trei frați, butnari la a treia generație. Din roada anului 2016 a fost produs primul vin „Domeniile Pripa” – un produs sută la sută autentic și într-un număr limitat de sticle.

De reținut:

  • Primul vin experimental de pe „Domeniile Pripa” a fost produs în anul 2016 și a fost îmbuteliat în sticle numărate: Saperavi – 84, Feteasca Neagră – 480, Rara Neagră -270.
  • În 2018, „Domeniile Pripa” au fost premiate cu medalia de aur pentru Feteasca Neagră 2016 la concursul „Black Sea Region Wine&Spirits contest” și medalia de argint pentru Feteasca Neagră, Rară Neagră, Saperavi la concursul de vinuri „Bachus 2018”, ediția a IX-a.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii