Recomandare Moldova.org / Oxana Greadcenco – 8 moldoveni pe Instagram care te vor inspira

Izolarea socială ne-a transformat în consumatori și mai flămânzi de conținut online. O zic din observațiile personale, dar o confirmă și rapoartele Facebook și Instagram. În ultimele luni am redus aproape la zero ieșirile în viața reală, în schimb a crescut considerabil numărul persoanelor cu care am interacționat online. În special pe Instagram, unde mi-am mutat „cuibul” după multe oftaturi și concluzii pline de dezamăgirea că relația mea cu Facebook a cam ajuns la final și așa e mai bine pentru mine și sănătatea mea mintală.

Vreau să vă recomand și vouă o listă cu creatori de conținut moldoveni pe care îi urmăresc cu drag pe Instagram și care, cu siguranță, mi-au făcut această perioadă a pandemiei mai frumoasă. Nu au sute de mii de urmăritori, așa cum e la modă acum, nici nu oferă apartamente sau mașini cadou, în schimb vin zilnic cu informații interesante și utile și, nu mă tem să zic, aduc plus valoare online-ului moldovenesc.


@bucatarte_ro
– este contul actriței Tatianei Raețcaia, care știe să facă artă în bucătărie. Toate – împreună cu fiul ei Matei și soțul Eduard, actor și el. Dragostea a făcut-o pe Tatiana să schimbe Chișinăul pe București, dar și să pună în valoare pasiunea ei pentru gătit. Așa ajuns la Master Chef România, iar rețetele sale video, pe lângă faptul că sunt gustoase de-ți lasă gura apa, sunt pline de glume și te duc în atmosfera frumoasă din familia lor de artiști. Am cunoscut-o pe Tatiana la Chișinău și am admirat-o pe scena Teatrului Eugene Ionesco și e o plăcere de fiecare dată să urmăresc stories-urile sale și noul său rol.

@nata.eu – Atunci când nu citește, Natalia povestește despre cărți pe contul ei de Instagram! De când o urmăresc pe Natalia am realizat cât de multe volume și autori interesanți am pierdut în toți acești ani de pauză de la literatura artistică. Și, minune, mi-a apărut din nou pofta de citit! Mai ales când poți merge pe mâna unor cititori cu experiență și sinceri, care au ales deja grâul de neghină. Comod, nu-i așa? Natalia mai povestește pe contul ei experiența de trai în Olanda, acolo unde s-a mutat de mai bine de un an împreună cu familia sa. Veți găsi la ea peisaje idilice olandeze, filmate de pe bicicleta Nataliei, dar și sfaturi pentru alergătorii începători.

@elena_andronache_ – Elena este, cel puțin pentru mine, un izvor de pozitivism și chef de viață. Este o supraviețuitoare a cancerului și un exemplu viu că viața iubește luptătorii. Elena este fotografă, iar prin lucrările sale promovează dragostea de sine. Ador portretele realizate de ea!

Povestește detalii din viața de culise a unui fotograf liber profesionist și experiența ei de fotograf de produs. Mai mult, pandemia, care i-a anulat și ședințele foto planificate pentru primăvara asta, a determinat-o să realizeze o serie de cursuri pentru cei care vor să înceapă o carieră în acest domeniu. Cum să faci poze pentru branduri, unde și cum să-ți găsești clienții și alte sfaturi prețioase pentru începători.

@mocanu_diana – De la ridicarea stării de urgență, pagina mea de Instagram s-a umplut cu căsuțe cu acoperiș de stuf, vederi romantice cu Nistru la apus, plăcinte abia scoase din cuptor și povești ale antreprenorilor din turism. Diana este o călătoare înrăită, a vizitat peste 50 de țări și are grijă de fiecare dată să-și ia urmăritorii în excursii virtuale prin locurile unde merge. Diana este și o bună cunoscătoare a destinațiilor deosebite autohtone,  pe contul ei poți afla despre pensiuni mai puțin cunoscute, sate pitorești despre care nu ați mai auzit, dar și povești frumoase culese din localitățile pe care le vizitează.

Urmăresc cu admirație și proiectul Letmefygirls, lansat de Diana cu câțiva ani în urmă. De câteva ori pe an, ea adună o gașcă de fete cu care vizitează destinații din diferite colțuri ale lumii. Abia aștept să treacă pandemia, toate țările să-și redeschidă granițele, iar Diana să revină la călătoriile sale în afara țării. Până atunci, găsiți la ea pe profil idei de călătorii de weekend în Republica Moldova

@zen.zina – este pagina de Instagram a scriitoarei cu același nume, strigată Nicoleta în viața ei din afara cărților. A plecat din Chișinău cu mai mult de 20 de ani în urmă, însă tot ce găsești în poeziile și relatările ei miroase a acasă. A publicat patru cărți, iar norocoșii care o urmăresc pe Instagram pot citi, în premieră, versuri semnate de ea care se vor regăsi, probabil, în următoarele volume.

Pe lângă versurile de dragoste care-mi plac foarte mult,  la ea poți găsi și tot felul de întâmplări împachetate cu umor.  Frumoase vremuri mai trăim, când suntem la un click distanță de viața și povestirile autorilor pe care îi cunoaștem, mai întâi, din cărțile lor, nu-i așa?

@marcelina_uncu – sunt printre urmăritorii ei de ceva ani, însă, de când am devenit părinte, îi urmăresc postările cu și mai mult interes. Marcelina promovează parentingul conștient și blând, vine zilnic cu sfaturi pentru părinți și tot felul de informații interesante despre etapele de dezvoltare ale copiilor, tehnici de educare și porții de motivare pentru mamele care vor să-și urmeze visele.

Tot la ea pe cont găsesc o grămadă de idei de activități pentru copiii de diferite vârste – pe unele chiar mi le notez în telefon, să le am la îndemână când voi avea nevoie disperată de ajutor. Fie că ești părinte sau nu, veți găsi pe pagina ei informații valoroase despre educație, invitații la lectură și recenzii interesante.

@dumitruboicu – un cont ținut în limba rusă al bucătarului Dumitru Boicu. Unul dintre puține conturi întreținute de bărbați pe care le urmăresc, așa că, dacă cunoașteți bărbați cu pagini interesante și utile, vă rog să le lăsați în comentarii.

Recomand pagina lui Dumitru pentru că, în primul rând, bucură ochiul. Fotografiile sunt alese pe sprânceană, delicioase și pline de culori. Sub pozele postate de el găsiți rețete interesante cu legume și fructe de sezon, istorii din spatele lor. Fiecare rețetă vine cu amintiri din copilăria sa, detalii din culisele meseriei de bucătar și autor de meniuri. Într-un cuvânt, un show de culori, gusturi și povești frumoase contul lui!

@dinazaiat – contul Dinei este ca o ciorbă extrem de gustoasă „cu de toate”! Povesteșe despre meseria de producător TV pe care o practică de peste 10 ani și ne face excursii exotice virtuale în timpul filmărilor emisiunii de călătorii Check-in Show lansată de ea. Dina promovează pe contul ei de Instagram sustenabilitatea, minimalismul și împărtășește sfaturi din experiența proprie de „viață fără plastic”.

Indiferent de subiectul pe care îl abordează, nu pierde nicio ocazie să-și pună în valoare simțul umorului. Pandemia a trezit în ea dorința de a coace propria pâine cu maia, așa că suntem surori de suferință.

Lista este una aleatorie și incompletă (am selectat intenționat profile cu un număr de urmăritori mai mic), dar păstrez alte recomandări și pentru data viitoare. Vă îndemn și pe voi să vă împărtășiți cu conturile interesante autohtone pe care le urmăriți.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.